UVT a inaugurat, în prezența laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, „Institutul de cercetări avansate de mediu – ICAM”, un centru al tehnologiilor de vârf în serviciul protejării mediului

UVT a inaugurat, în prezența laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, „Institutul de cercetări avansate de mediu – ICAM”, un centru al tehnologiilor de vârf în serviciul protejării mediului

UVT a inaugurat, în prezența laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, „Institutul de cercetări avansate de mediu – ICAM”, un centru al tehnologiilor de vârf în serviciul protejării mediului.

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a inaugurat, astăzi, clădirea în care va funcționa Institutul de cercetări avansate de mediu (ICAM) al UVT.  Situat pe strada Popa Șapcă, nr. 4C, centrul a fost realizat în cadrul proiectului: „Institutul de cercetări avansate de mediu – ICAM”, care a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 28.466.129 lei.

ICAM

Momentul inaugural a avut loc în prezența laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, care a devenit membră a comunității academice a UVT în cadrul festivității de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, prima festivitate de acest fel desfășurată în noul spațiu.

O distincție adusă curajului său și angajamentului neclintit pentru drepturile omului. O personalitate curajoasă și dedicată, Nadia ne ilustrează că un singur individ poate schimba lumea.

Astfel, într-un moment solemn și inspirațional, UVT recunoaște contribuția remarcabilă a Nadei Murad la promovarea păcii și justiției sociale.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, a subliniat în ceremonia de decernare a titlului că Nadia Murad este în prezent „ambasador al bunăvoinţei pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului de persoane” şi este vocea multora dintre cei care se simt oprimaţi sau ale căror drepturi le sunt încălcate.

nadia murad 1

„Ea militează pentru resurse şi schimbări de politici necesare pentru a proteja şi sprijini supravieţuitorii violenţelor sexuale şi pentru a reconstrui comunităţile aflate în criză. Alegerea doamnei Nadia Murad, laureată a Premiului Nobel pentru Pace (2018), ca laureată a zilei de astăzi a venit normal, ţinând cont că şi UVT pledează mereu pentru protecţia drepturilor omului, pentru dreptul tuturor la şanse corecte şi egale şi pentru respect”, a spus Marilen Pirtea.

Nadia Murad s-a născut în anul 1993 în satul Kocho din nordul Irakului, în comunitatea yazidă. Viaţa ei a fost brutal perturbată în anul 2014, când gruparea teroristă ISIS a invadat satul. A fost martora unor atrocităţi inimaginabile, inclusiv la uciderea familei ei şi la răpirea sa, ca sclav sexual. Cu toate acestea, Nadia a reuşit să scape din mâinile teroriştilor şi să înceapă o călătorie impresionantă pentru a aduce la cunoştinţa întregii lumi tragedia comunităţii yazide şi a altor grupuri persecutate.

În anul 2018 a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, recunoscându-i-se contribuţia deosebită la eforturile de a atrage atenţia asupra violenţei sexuale în conflictele armate şi pentru angajamentul ei ferm în promovarea drepturilor omului.

 

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *