Universitatea de Vest din Timișoara i-a conferit profesorului Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum

Universitatea de Vest din Timișoara i-a conferit profesorului Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum

Universitatea de Vest din Timișoara i-a conferit profesorului Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum.

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a avut excepționala bucurie de a-l onora pe unul dintre cei mai importanți oameni de știință contemporani, conferind titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum profesorului Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016.

După desfășurarea ceremoniei de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa Scientiarum, profesorul Jean-Pierre Sauvage a susținut o prelegere dedicată publicului aflat în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, iar mai apoi a intrat într-un dialog strălucitor despre temele științei contemporane, alături de profesorul Daniel Funeriu.

Profesorul Jean Pierre Sauvage, căruia comunitatea academică din UVT i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum, este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016. Jean-Pierre Sauvage este membru al Academiei Franceze de Științe și profesor la Universitatea de Strasbourg.

În anul 2016, împreună cu Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa, a primit premiul Nobel pentru Chimie pentru dezvoltarea mașinilor moleculare – un pas important în dezvoltarea nanotehnologiei. Mai apoi, și-a continuat cu perseverență descoperirile și munca asiduă, rămânând un exemplu de deschidere către noi și noi idei științifice.

Alegerea comunității UVT, de a-l invita pe distinsul academician și cercetător Jean-Pierre Sauvage să devină Doctor Honoris Causa al universității noastre a avut la bază, pe lângă cariera sa fabuloasă, și un simbolism aparte: laureatul s-a născut în același an cu UVT, un an în care Europa și lumea întreagă încercau să renască din cenușa celui de-Al Doilea Război Mondial iar speranța o constituia acordarea educației și științei a unui rol mult mai important în viața noastră.

Universitatea de Vest din Timișoara aduce în comunitate, în anul Capitalei Europene a Culturii, modele valoroase pentru generațiile viitoare. Este rolul universităților de a genera schimbări societale și de a promova valori autentice, prin popularizarea științei și prin apropierea oamenilor de știință și cultură. Noi suntem cei care avem datoria de a deschide mințile și de a oferi generațiilor următoare impulsul să viseze și să muncească din greu pentru visele lor. Laureatul de astăzi, profesorul Jean Pierre Sauvage, căruia comunitatea academică din UVT îi oferă titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum, este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016. Universitatea de Vest din Timișoara în mulțumește profesorului Jean Pierre Sauvage pentru toată munca și dăruirea și pentru faptul că oferă tinerelor generații nu doar noi descoperiri, ci și modelul unui om desăvârșit și respectabil”, a afirmat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.  

UVT 2 2

 „Sunt deosebit de bucuros că universitatea dumneavoastră a înființat Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie în 1991, atât de curând după evenimentele din 1989. În general, promovarea științei este cea mai eficientă metodă de luptă împotriva obscurantismului. Sub influența unui mare număr de elemente, vremurile în care trăim au devenit scena unor opinii critice vehemente și periculoase exprimate la adresa științei. Diverși factori pot fi invocați pentru a justifica tendința aceasta primejdioasă, printre care se numără conspirația, ignoranța și lâncezeala intelectuală. Este, așadar, esențial, ca oamenii și organizațiile precum Universitatea de Vest din Timișoara să fie active și să demonstreze că acțiunile îndreptate împotriva științei sunt periculoase.

Dintre diversele discipline științifice fundamentale pentru progres, chimia, ca știință sau ca activitate economică, este, poate, cea mai incriminată. Acest lucru este foarte nedrept, mai ales dacă ne gândim nu doar la însemnătatea ei ca știință, ci și la importanța industriei legate de ea. Științele moleculare ocupă un loc esențial în numeroase domenii aplicative, ca biologie, obținerea de noi materiale sau medicina.

Vă mulțumesc că m-ați onorat și mi-ați conferit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum”, a afirmat, la rândul său, profesorul Jean Pierre Sauvage, Doctor Honoris Causa Scientiarum UVT.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. Evenimentul este susținut de partenerii CTP, Linde, Mewi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *