Ungaria nu mai vrea să dea despăgubiri deținuților pentru condițiile din închisori

Ungaria a pus în libertate 777 de cetățeni străini, inclusiv români, condamnaţi pentru trafic de persoane

Ungaria a anunțat că nu le va mai plăti deţinuţilor despăgubiri decise de instanţe, inclusiv de CEDO, pe motivul condiţiilor necorespunzătoare din închisori.

CITEȘTE ȘI: O cameră din Primăria Timișoara va fi reabilitată la preț de palat regal

„Statul ungar a sistat plata compensaţiilor acordate delincvenţilor deţinuţi în închisori”, a anunţat Bence Tuzson, secretar de stat la cabinetul premierului Viktor Orban, citat de Agerpres.

Acordarea unor astfel de compensaţii este decisă prin verdicte ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instanţelor ungare.

Oficialul ungar a estimat la circa 12.000 numărul cazurilor de acest fel în ţara sa.

„Este binecunoscut că astfel de cazuri pot fi câştigate pe bandă rulantă”, a subliniat el, adăugând că avocaţii şi ONG-urile au reuşit să-şi creeze un „model de afaceri’” cu ajutorul unor asemenea dosare.

Guvernul de la Budapesta doreşte să pună stop acestor practici şi să iniţieze o discuţie cu Consiliul Europei şi cu Parlamentul European, estimând că nu este normal ca infractorii condamnaţi să primească despăgubiri doar pe motivul condiţiilor inadecvate din penitenciare.

Acesta poate fi însă un nou posibil subiect de dispută între Budapesta şi Bruxelles, după criticile instituţiilor europene la adresa Ungariei privind situaţia statului de drept, dar şi măsurile împotriva migraţiei.

 În 2018, Parlamentul European a votat în favoarea luării unor măsuri împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor de bază ale UE, ceea ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în organismele UE


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ungaria nu mai vrea să dea despăgubiri deținuților pentru condițiile din închisori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *