Unde găsim formularul corect de declarație pe proprie răspundere și cum trebuie semnat. Noi precizări de la autorități

politist 7

Românii încă au nelămuriri în privința declarației pe proprie răspundere și dacă aceasta poate fi semnată electronic sau trebuie semnată de mână. Grupul de Comunicare Strategică face noi precizări pe acest subiect: de unde se poate descărca formularul corect și cum trebuie semnat.

Formularul declarației pe proprie răspundere trebuie printat (înainte sau după completare) sau scris de mână, iar apoi semnat de mână, potrivit unui nou set de precizări din partea Grupului de Comunicare Strategică. Îl pot semna electronic doar cei care au acest drept, nu este de ajuns imitarea semnăturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului.

„Întrebare: Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?

Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că „Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, de pe site-ul Știri Oficiale sau de pe site-ul STS.

Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

 

digi24


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Unde găsim formularul corect de declarație pe proprie răspundere și cum trebuie semnat. Noi precizări de la autorități

  1. Indiferent cum completezi acea declarație indiferent daca ai scris corect , daca ai completat toate rubricile , daca te semnezi care în fond este o declarație simpla nu e mare filozofie sa o completezi , esti la mina organului constatator care interpretează cum vrea , analizează oportunitatea deplasării , cînd ar trebui teoretic sa analizeze exact existența declarației, sau analizează acolo în stradă urgenta deplasării , nu vad după ce criterii , cum poate analiza un agent indiferent de la care instituție face parte oportunitatea sau urgenta deplasării în scop medical , doar nu sînt doctori , într-adevăr restricțiile trebuie respectate , dar nici situatia cînd te poti trezi cu o amendă uriașă chiar daca ai declaratia nu este în regulă, dar nimeni din sefii mai mari sau mai mici de la toate nivelurile nu se implica , rezultatul este o mare frustrare a populației,iar toate acele explicații si răspunsuri la întrebări sînt inutile simt mult mai multe motive de deplasare care nu se reflecta in situatiile permise de ordonanta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *