Undă verde pentru vaporașe

vapor bega

Guvernul României a adoptat în ultima zi a lunii mai hotărârea de înființare în subordinea Ministerului Transporturilor a Regiei Autonome de Administrare a Căii Navigabile „Canalul Bega”.

În consecință, municipalitatea timișoreană va retrage plângerea din instanță prin care primarul Nicolae Robu a cerut obligarea guvernului de a emite acest act.

CITEȘTE ȘI: Şocant: femei bătută cu bestialitate, în plină stradă, nimeni nu intervine. Video

În perioada imediat următoare, Ministerul Transporturilor va trebui să facă pașii necesari pentru ca noua structură să devină operațională, iar aceasta să adopte regulamentul de navigare și să stabilească semnalistica pe canal.

Abia după ce aceste lucruri se întâmplă, cele șapte vaporașe vor putea naviga efectiv, iar primarul Timișoarei speră ca perioada să nu fie mai lungă de două-trei săptămâni.

Edilul a reamintit că Primăria Timișoara a implementat un proiect din fonduri europene, fonduri locale și o contribuție de la bugetul de stat, care avea ca obiective: amenajarea malurilor Begăi (preponderent din fonduri europene); crearea unui al doilea subsistem de utilizare a bicicletelor, conținând 140 de biciclete (preponderent din fonduri europene); achiziția a șapte vaporașe, din fonduri sută la sută locale; introducerea și menținerea în uz a celor șapte vaporașe pentru transport în comun regulat și pentru agrement.

Primele trei obiective au fost îndeplinite fără probleme, achiziția vaporașelor având ca termen imperativ data de 30 iunie 2016, fără a conta pentru finanțatorul european dacă vaporașele pot fi folosite la acea dată sau nu.

„Altfel spus, primăria a avut obligația să aibă cumpărate – și atât! – cele șapte vaporașe până în 30.06.2016, pentru a nu i se lua înapoi cei șase milioane de euro primiți pentru realizarea obiectivelor primelor două obiective”, a precizat, încă o dată Nicolae Robu, care a concluziona:

„Iată că și al 35-lea proiect pe fonduri europene din 35 a fost dus la bun sfârșit de administrația pe care o conduc, deci rata noastră de reușită este sută la sută!”.

O așteptare de doi ani

Cele șapte vaporașe care au constituit contribuția primăriei la proiectul de reabilitare a malurilor Begăi au fost livrate Timișoarei acum doi ani de firma din Galați care a câștigat licitația.

Ele au primit nume de inspirație istorică – Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya și Economu – iar costul lor s-a ridicat la șapte milioane de lei.

Fiecare ambarcațiune are 50 de locuri și măsoară 12,7 metri lungime și 4,9, lățime.

În primele luni de la sosire, s-au efectuat probe, iar ambarcațunile au plimbat gratis timișorenii o vreme, după care au fost depozitate într-un depou al actualei STPT.

Cinci mijloace de transport public

Proiectul care a schimbat promenada din preajma Begăi a inclus și amenajarea a nouă stații pentru vaporașe, care se situează la: Podul Mihai Viteazu, Podul Dacilor, Podul Decebal, Podul Michelangelo, Podul Mitropolit Șaguna, Podul Traian, Podul Ștefan cel Mare, Strada Vulturilor și Podul Modoș.

După ce ambarcațiunile vor fi puse în circulație, Timișoara va deveni probabil singurul praș din România care ca dispune de cinci mijloace de transport public: tramvaie, troleibuze, autobuze, biciclete și vaporașe.

Făcând parte dintr-un proiect european, transportul prin curse regulate pe apă ar trebui să fie gratuit timp de cinci ani, însă pentru plimbările de agrement se va plăti.

Următorul pas pentru ca Bega să-și recapete importanța de odinioară ar fi refacerea legăturii pe apă cu orașul Zrenjanin din Serbia, ceea ce ar conferi un nou sens turismului în zonă.

În acest scop există un proiect din fonduri europene aflat deja în derulare, care are ca termen de finalizare anul 2021.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Undă verde pentru vaporașe

  1. Daca avem si ricse putem pune bicicleta la „transport public”, altfel nu. Asa am putea adauga si mersul pe jos, ca se face in public, sau plimbatul copiilor in carucior. Ma punem trotinete, segway-uri si role, si suntem cei mai grozavi din lume. Sa nu uitam si de Tarom care ne leaga de diverse orase din lume la preturi mai mari decat Lufthansa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *