Un sfert dintre copiii unei comune timișene au plecat peste hotare din motive financiare

lenauheim 4

Un sfert dintre copiii unei comune timișene au plecat peste hotare din motive financiare, iar șansele de a se întoarce în țară sunt extrem de reduse.

”În urmă cu nouă ani, aveam 800 de copii în cele trei localități – Lenauheim, Grabaț și Bulgăruș. În prezent, mai sunt puțin peste 600. Avem grădinițe și unități de învățământ primar și gimnazial în fiecare dintre sate, însă numărul copiilor este din ce în ce mai mic. Spre exemplu, în clasa a V-a la Grabaț sunt în jur de zece elevi. Estimăm însă că din toamnă vor fi mai mulți în grupele de grădiniță, pentru că sunt prea mici ca să fie luați de părinți în alte țări”, spune primarul din Lenauheim, Ilie Suciu.

Citeşte şi: Veste proastă pentru bugetari! Ce sunt obligați să facă până pe 16 iunie

Lipsa locurilor de muncă și absența unor salarii atractive pentru părinții acestora au făcut ca micuți cu vârste fragede să se confrunte cu sentimentul înstrăinării și să urmeze dificilul proces al adaptării la o altă cultură.

”Mai întâi au plecat la muncă în alte țări bărbații, apoi și-au luat nevestele și copiii. Statistic, populația a crescut de la recensământul din 2011 cu peste 1.000 de persoane, dar șansele ca familiile tinere să se întoarcă acasă sunt mici în momentul de față. Dacă ar avea o leafă de 500 de euro în mână, n-ar mai pleca pentru 1.000 de euro dincolo. Cei care au rămas acasă fac naveta la Jimbolia, Sânnicolau Mare sau Timișoara. Pe plan local, oferte de locuri de muncă sunt doar în agricultură”, a adăugat edilul-șef.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns