Un sat din Timiș, loc binecuvântat pentru oameni, loc benefic pentru păsările călătoare

berz

Strada principală din satul Partoș concentrează instituțiile și așezămintele localității.

Aici se află școala, mănăstirea cu cele două biserici ale sale, cea veche de lemn, din vremea Sfântului Iosif cel Nou, și cea barocă din zidărie și chiliile încă neterminate.

Urmează centrul social, amenajat de primărie în anii din urmă. Vizavi se află centrul de zi pentru vârstnici și biblioteca.

Mănăstirea constituie un loc de închinăciune pentru credincioșii ortodocși, aceștia fiind numeroși, desigur, la sfârșit de săptămână și de sărbători.

Trebuie adăugat, de asemenea, că satul Partoș se află în atenția autorităților – județeană și locală – pentru faptul că și-a redescoperit valențele spirituale, devenind totodată o destinație turistică.

Dacă prima dintre ele a susținut asfaltarea drumului ce leagă așezarea de centrul de comună Banloc, cealaltă este preocupată acum de amenajarea spațiului public al străzii principale, având ca obiectiv să realizeze 2.000 de metri pătrați de parcări și pavaje pietonale, dar și iluminat ornamental, la biserică și mănăstire.

Nu doar numeroși credincioși ori turiști poposesc aici, ci și berzele, pentru că strada principală din Partoș, de la mănăstire spre capătul satului, a devenit preferata lor.

Astfel, din 11 stâlpi consecutivi, câți am numărat, opt aveau cuiburi. În cele mai multe dintre ele nu au lipsit locatarii.

Iată că Partoșul nu este numai un loc binecuvântat pentru oameni, ci și unul benefic pentru păsările călătoare, iar această veste o duc pe aripi berzele peste mări și țări…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *