Un proiect vesel dedicat comunității din Murani

murani 1

În perioada 14-27 octombrie, satul timișean Murani a inspirat veselie, creativitate și bucuria de a face lucrurile împreună. „Inspir – Împreună la Murani” este un proiect dedicat comunității din localitate, tinerii și copiii aflați în plasament fiind implicați în ateliere de mers pe sârmă/ echilibristică, artă performativă, teatru, literatură și istorie.

Asociația The Serious Road Trip România și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii încurajează timișorenii și locuitorii din localitățile din zona Murani să participe la această inițiativă de revitalizare a mediului rural, care se va încheia mâine cu un picnic, dar și cu spectacole susținute de copii.

Proiectul s-a născut din dorința organizatorilor de a oferi copiilor din satul Murani, comuna Pișchia, experiențe culturale prin educație non-formală sub forma unui program ce îmbină învățarea cu joaca. Satul Murani este cunoscut ca fiind localitatea cu cei mai mulți tineri aflați în plasament, de pe întreg teritoriul României: la ora actuală, 68 de tineri și copii sunt găzduiți de familiile din satul Murani.

Activitățile organizate de Asociația The Serious Road Trip România au ca scop oferirea unei oportunități de învățare prin educație complementară, încercând astfel să compenseze lipsa totală a manifestărilor culturale din comunitatea rurală, care marchează negativ viața socială și limitează oportunitățile de dezvoltare la care au acces tinerii și copiii din Murani.

„<<Inspir – Împreună la Murani>> este pentru noi un proiect de suflet, pe care dorim să îl continuăm în fiecare an. Murani este o comunitate a tinerilor și copiilor; sunt numeroși și au multă energie de investit în activități dedicate lor. Societatea românească are o singură șansă de revitalizare: prin a investi în educație. Mă refer la crearea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea potențialului maxim al „urmașilor noștri”. Nu realizăm încă, dar cu dragoste și muncă putem face asta, putem răzbi chiar și într-un mediu vitreg, de retard în masă, în care ne zbatem acum”, declară Raluca Ilaș, co-fondator The Serious Road Trip România.

Programul primei săptămâni de ateliere, 14-20 octombrie, a inclus activități zilnice de literatură/ creație și istorie, susținute de scriitoarea Diana Farca și prof. Tamara Farcaș, iar Școala de Circ TM a mișcat comunitatea locală prin activități antrenante de mers pe sârmă, jonglerie, echilibristică. Participanții la atelierele de creație au primit sarcina de a constui un spectacol de artă de stradă cu temă istorică, pe care îl vor prezenta în cadrul evenimentului de închidere al proiectului de mâine.

Prima săptămână petrecută „Împreună la Murani” s-a încheiat cu un eveniment festiv, special organizat pentru comunitatea din sat, unde tinerii, copiii și adulții au participat la ateliere de creație pentru toate vârstele, un spectacol de teatru pregătit de Teatrul Auăleu („Monoloagele vecinului”), un spectacol de foc susținut de Școala de Circ Tm și o proiecție de film clasic – „The circus”- Charlie Chaplin.

Cea de-a doua săptămână dedicată proiectului se va încheia mâine, cu un eveniment organizat alături de comunitatea din Murani, în cadrul evenimentului fiind prezentat și spectacolul de artă de stradă pregătit de tinerii din sat. „Inspir – Împreună la Murani/ Eveniment pentru toată lumea” este deschis tuturor celor care doresc să susțină inițiativa de revitalizare culturală a zonei și să încurajeze tinerii care vor susține primul lor spectacol de artă de stradă. Programul este următorul: orele 14-15 – picnic cu pălării și ateliere pentru copii, tineri, adulți; orele 15-15, 30 – spectacol grup de creație TM; orele 15,30-16,30 – spectacol creat la Murani; orele 16,30-17,30 – Huooooo!!! – Teatrul Auăleu; orele 17,30-18 – Spectacol Şcoala de Circ; orele 18-19 – concert folk cu Racz.

Proiectul „Inspir – Împreună la Murani” este organizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *