Un primar din Timiș are de achitat datorii de sute de mii de lei, pe care nu și le-a trecut în declarațiile de avere

Un primar din Timiș are de achitat datorii de sute de mii de lei, pe care nu și le-a trecut în declarațiile de avere

În vârstă de 48 de ani, Nicolae Birău se află, în prezent, la al treilea mandat de primar în comuna timișeană Variaș. Spre deosebire de mulți omologi de-ai săi, prin declarațiile de avere ale edilului din Variaș bate vântul: în afară de un teren agricol, o casă și un Jeep din 2002, domnul Birău pare că n-a reușit să pună nici un ban deoparte. Nu e un reproș, Doamne ferește!, ci o simplă constatare.

Dar, mai mult decât faptul că rubrica “Active financiare” din declarațiile de avere depuse în ultimii ani (inclusiv în cea mai recentă, cea din 20 mai 2021) este goală, detaliul care ne-a frapat pe noi este că și rubrica “Datorii” este imaculată. De ce ne-a ridicat un mare semn de întrebare acest lucru? Simplu: pentru că, în trecutul apropiat, primarul Variașului a figurat în mai multe cauze aflate pe rolul Judecătoriei Sânnicolau Mare în calitate de… debitor! Și nu vorbim de datorii infime, ci de sume semnificative. Informațiile sunt publice, accesibile pe www.portal.just.ro.

Executări silite pe bandă rulantă

De exemplu, în 14 ianuarie 2020, judecătoria respectivă a încuviințat executarea silită a debitorului Nicolae Birău pentru recuperarea sumei de 132.102 lei, banii reprezentând o datorie a firmei primarului, Bir Clan Impex SRL (și aceasta figurând ca debitor), către RWA Raiffeisen Agro România SRL.

O lună mai târziu, în 18 februarie 2020, aceeași instanță de judecată încuviințează executarea silită a debitorului Nicolae Birău pentru recuperarea sumelor de 288.624 lei reprezentând debit principal restant, 13.198 lei – dobânda restantă și 14.687 lei – penalizări, la care se adăugau cheltuielile cu executarea silită. De această dată, creditorul era Unicredit Bank SA, iar primarul Variașului figura ca singur debitor, pe portalul instanțelor neapărând nici o mențiune cu privire la un alt datornic.

În 5 mai 2020, același creditor, Unicredit Bank, solicită, prin executorul judecătoresc, iar instanța încuviințează executarea silită indirectă asupra unui teren intravilan curți construcții cu o suprafață de 1.615 metri pătrați și asupra unei construcții – locuințe, proprietăți ale debitorilor garanți ipotecari Nicolae Birău și Corina Birău (soția primarului), tocmai pentru recuperarea acelei datorii totale de circa 320.000 de lei (debit principal plus dobânzi și penalizări).

Nu știm ce s-a întâmplat până la urmă cu terenul și locuința, dar, în 19 noiembrie 2020, regăsim din nou numele primarului din Variaș pe portalul instanțelor, de această dată, Judecătoria Sânnicolau Mare admițând cererea de validare a popririi asupra cotei de 1/3 din venitul lunar datorat de terțul poprit comuna Variaș debitorului Nicolae Birău, până la concurența sumei de 325.921 lei datorată creditoarei Unicredit Bank SA. Cu alte cuvinte, o treime din salariul primarului din Variaș nu mai ajunge în conturile sale, ci în cele ale băncii…

Dar asta nu este totul. Anul trecut, un alt creditor al lui Nicolae Birău, RDF SA, a obținut în instanță, în 27 mai, validarea popririi instituită în favoarea sa de către executorul judecătoresc asupra cotei de 1/3 din venitul lunar net datorat de terțul poprit comuna Variaș debitorului deja cunoscut, până la concurența sumei de 266.392 lei.
În sfârșit, situația se repetă la indigo și în 23 iunie 2021, când cererea creditorului Impuls Leasing România IFN SA de validare a popririi pe salariul primarului din Variaș este admisă de Judecătoria Sânnicolau Mare. De această dată, suma datorată de domnul Birău este una mai mică, de “doar” 17.604 lei.

Prin labirint, spre declarațiile primarului

Foarte interesant este și faptul că declarațiile de avere și de interese depuse anul trecut de edilul Nicolae Birău trebuie căutate îndelung pe site-ul primăriei: ele se află laolaltă cu cele ale angajaților instituției, dar nu oriunde, ci fix ultimele… Practic, ca să dai de declarația de avere a primarului trebuie să parcurgi 84 din cele 90 de pagini urcate pe site, iar ca să descoperi declarația de interese iei la mână 60 din cele 62 de pagini ale folderului.

Edilul zice că totul e în regulă

În ceea ce privește necompletarea rubricii “Datorii” din declarațiile de avere, contactat telefonic, primarul Variașului ne-a declarat că a procedat absolut corect și că nu era obligat să treacă datoriile cu care s-a pricopsit în urma afacerilor derulate prin societățile sale. Pasămite, nu ar fi vorba de datorii făcute pe persoană fizică, ci pe firmă…

Sperăm că domnul Nicolae Birău nu s-a mulțumit să interpreteze legea cum a știut dumnealui mai bine, ci s-a consultat și cu specialiști în legislație. Nu de alta, dar atâta vreme cât în rubrica din declarația de avere se vorbește despre debite, iar pe de altă parte numele său apare ca debitor pe portalul instanțelor, ba încă apare și angajatorul domnului Birău, primăria Variaș, ca terț poprit, nu prea mai e loc de interpretări.

Și nu știm cât de atent a fost Nicolae Birău atunci când a semnat documentele depuse, dar fix sub data completării și sub semnătură apare următoarea mențiune: “Prezenta declarație constituie act public și răspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate”…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Un primar din Timiș are de achitat datorii de sute de mii de lei, pe care nu și le-a trecut în declarațiile de avere

  1. Țepar e puțin spus.
    Este călăul care l-a scos afara din casa pe propriul lui tată, aruncandu-l in grajdurile CAP-ului.
    Este mincinosul care vorbeste de sala de sport in Variaș.
    Este personajul care a inchis piata comunei si a masluit canalizarea satului.
    „Comuna care a cunoscut o dezvoltare ULUITOARE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.