Un orășel din Croația vinde case la doar 66 de bani pentru a atrage rezidenți. E înconjurat de păduri și câmpuri verzi

Este vorba despre Legrad, orașul care cândva era al doilea cel mai populat oraș de pe teritoriul Croației. Dar totul avea să devină istorie, după dezintegrarea imperiului austro-ungar acum un secol.

„Ne-am transformat într-un oraș de graniță cu puține legături de transport către alte locuri. De atunci populația a scăzut treptat”, a spus primarul orașului, Ivan Sabolic, conform Reuters.

Înconjurat de câmpuri verzi și păduri, orașul se află la granița cu Ungaria și are în jur de 2250 de locuitori, jumătate față de cât avea acum 70 de ani. Pentru a atrage noi rezidenți, au fost scoase la vânzare 19 case goale și abandonate la prețul de 1 kuna, respectiv 0,16 dolari. Astăzi, o kuna valorează 0,66 lei. Casele sunt în diferite stări de degradare așa că primăria oferă 25.000 de kuna pentru reabilitare.

Municipalitatea spune că va plăti 25.000 de kuna pentru orice renovare necesară, iar pentru noii rezidenți care doresc să cumpere o casă privată, orașul va acoperi 20% din preț sau până la 35.000 de kuna, a spus primarul.

Condiții

Sunt și condiții: cei care se mută să aibă sub 40 de ani și să aibă resurse financiare; să se angajeze să locuiască în oraș cel puțin 15 ani. „După câteva rapoarte mass-media despre acțiunea noastră, am primit întrebări despre case din locuri foarte îndepărtate, cum ar fi Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia.” a dezvăluit primarul pentru sursa citată.

Cei care se mută în zonă pot munci în industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria prelucrării metalelor.

Danijel Harmnicar s-a mutat în Legrad cu familia sa, cumpărând una dintre casele scoase la vânzare cu 1 kuna. Este căsătorit și are 2 copii mici. „Este mult mai plăcut să trăiești în locul tău decât să fii chiriaș. Să stai aici 15 ani nu este o problemă pentru noi, nu intenționăm să ne mutăm”, a spus el.

 

dcnews.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un orășel din Croația vinde case la doar 66 de bani pentru a atrage rezidenți. E înconjurat de păduri și câmpuri verzi

  1. Pai în Romania, pină la finalul deceniului, PESTE JUMATE (Adică cîteva MII bine din sate, vor fii complet goale, bintuite de strigoi!) Cam 1000 și 3000 de Romani pleacă pe zi din România. Zi de Zi, majoritatea din zona rurală ori orășele. Ia faceți un calcul. In acest deceniu țară va mai pierde 5milioane de oameni, de la sate! 

Lasă un răspuns