Un oraș din Timiş comunică optim cu planeta Marte

ciacova 1

După câte antene are primăria locală pe acoperiș, în față și în spate, poți băga mâna în foc că edilii de acolo comunică mai bine cu extratereștrii de pe Marte decât cu proprii cetățeni.

Când spunem aceasta, avem în vedere prezența lot la referendumul recent pentru revenirea la statutul de comună, când doar 15 la sută dintre locuitorii celor cinci localități componente au decis să-și spună opțiunea, scrutinul fiind astfel invalidat.

Consecința acestui fapt este că Ciacova nu este nici oraș și nici comună, ci undeva pe drumul dintre ele. Ca oraș nu primește fonduri pentru că nu are peste 10.000 de locuitori. Dar nu este nici eligibilă la categoria comune, când e vorba de programe guvernamentale, pentru că nu are acest statut.

Dacă lucrurile nu vor fi tranșate de către forurile superioare, orașele abia înființate, de un deceniu sau mai recent, au toate șansele să fie condamnate la amânarea dezvoltării. În aceste condiții, doar cu agricultură și cu activități mai ales în domeniul asistenței sociale, Ciacova trăiește mai mult din trecut decât în prezent.

Când au prezentat situația, unii s-au grăbit să spună că orașul s-a depopulat masiv și de aceea s-ar cădea desființat și transformat din nou în comună, deși acest lucru este complet fals.

E drept că, prin înființarea comunei Ghilad, Ciacova a pierdut peste 2.000 de locuitori, dar dacă scădem populația noii entități, tot mai are circa 5.400, cam tot atât cât avea și fără cele două sate (Ghilad și Gad) la momentul desprinderii lor, în 2004. Așa că teza depopulării este doar un mit demontat.

Acoperiș cu moștenire grea

Revenind la multele antene de pe acoperișul primăriei și lăsând gluma la o parte, trebuie spus că acestea au aparținut unui operator de cablu care a asigurat această utilitate pentru abonații din Ciacova. Mai mult de atât, același operator a avut casieria în stația de autobuz din fața aceleiași primării.

Antenele parabolice, alături de cele pentru televiziune, sunt greaua moștenire a acoperișului primăriei care trebuie reparat, lucru care poate că se va și întâmpla pentru că mutarea instituției în palatul raional din parc este puțin probabilă, având în vedere că, pentru funcționalizarea acestuia, ar fi nevoie de fonduri în valoare de vreo două milioane de euro, bani de care unitatea adminstrativă nu dispune.

antene

Așadar, acoperișul va refăcut, chiar dacă, odată și odată, primăria tot se va muta, și cu această ocazie vor fi întrerupte și comunicațiile… cu ciacovenii extratereștri de pe Marte, prin darea jos a multelor antene. Cel puțin de această eventualitate ne asigură primarul Petru Filip, care se bazează deocamdată doar pe existența unui studiu de fezabilitate, făcut pentru a justifica necesitatatea investiției.

În loc de concluzie, trebuie să spunem că orașul Ciacova nu este, când e vorba de atragerea de finanțări, „nici în car, nici în tractor”! Aceasta poate și pentru faptul că, pe carosabilul din jurul Parcului Cetății, nici unul, nici altul nu au voie să circule…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un oraș din Timiş comunică optim cu planeta Marte

  1. Cum sa mergi la referendum daca nu a stiut nimeni de el domnul primar a postat pe facebuce .si tin sa va anunt ca baba marie si tata floare nu are facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *