Un nou sindrom periculos provocat de COVID-19, în România! Beatrice Mahler, anunț despre noua țintă a valului 3 de coronavirus

Coronavirus, 4 februarie: În trei localități din Timiș, rata de infectare a trecut de 50 la mie!

Medicul Beatrice Mahler avertizează asupra unui nou efect, foarte grav, care va fi din ce în ce mai vizibil în următoarea perioadă a valului trei de coronavirus. Este vorba de afectarea extremă a ficatului din cauza inflamației severe provocate în întregul organism de infecția COVID-19. 

CITEȘTE ȘI: Nou focar de COVID-19, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara – 12 copii şi 7 angajaţi infectaţi

Medicii avertizează că ficatul, vital pentru organismul uman, este ținta noului val de coronavirus. Din păcate, virusul, original, alături de celelalte mutații britanică, sud-africană și braziliană, agravează foarte mult starea ficatul.

Beatrice Mahler a explicat că există nouă particularitate a noului val de coronavirus: hepatocitoliza, adică „o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se regăsește în organism”. Medicul spune că numărul persoanelor care dezvoltă un astfel de sindrom este în creștere și amintește că hepatocitoliza era prezentă şi în 2020, dar numărul de pacienţi care prezentau această particularitate era mic.

În plus, managerul Institutului „Marius Nasta” spune că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 a crescut brusc în ultimele săptămâni, cazurile cu forme severe fiind numeroase, precizând că România se află deja în valul trei de coronavirus.

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienţii au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacţie a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamaţiei severe care se găseşte în organism. Ea era prezentă şi anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienţi”, a explicat Beatrice Mahler, duminică seară, la o televiziune de știri.

În mod obișnuit, sindromul de citoliză hepatică apare cel mai frecvent în urma unei agresiuni toxice asupra ficatului dată de medicamente, droguri și alte substanțe, ca, de exemplu, alcoolul.  Atacul acestora asupra ficatului duce la moartea celulelor hepatice și hepatită toxică ce poate evolua apoi către ciroză hepatică.

„Acum, peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacţioneze cu medicaţia, pentru că are şi ea gradul ei de hepato-toxicitate, Este important să monitorizăm ce se întâmplă şi să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficienţa respiratorie, asocierea unei insuficienţe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienţi”, a precizat Beatrice Mahler.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns