Un nou focar de pestă porcină lângă Timișoara

Un nou focar de pestă porcină lângă Timișoara

În județul Timiș a fost depistat un nou focar de pestă porcină. De aceea, vor fi luate toate măsurile care se impun în astfel de situații, după cum informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.

”În data de 06.11.2022 în urma unor semne clinice de suspiciune de Pestă Porcină Africană au fost prelevate probe de la porcii domestici proveniți din exploatația comercială de suine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Pădureni județul Timiș și trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane.

În urma examinării probelor la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, au fost eliberate buletinele de analiză nr. 16906/07.11.2022 și respectiv 16907/07.11.2022 cu rezultate pozitive, fiind confirmată Pesta Porcină Africană .

După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată ședința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârea nr.14 /07.11 .2022 de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comerciala SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma Pădureni, județul Timiș,

CITEȘTE ȘI: Câtă inconştienţă! Şofer prins în trafic, la Timişoara, cu alcoolemie de 1,04 mg/l

În cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.
Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, se arată în comunicatul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *