Un nou an şcolar, un alt set de … „distracţii” pentru bănăţeni

rechizite

Cumpărăturile pentru începerea noului an şcolar aflate în toi zilele acestea, le scot părinţilor cel puţin 500 de lei din portofele, banii fiind daţi pe uniformă, ghiozdan şi rechizitele de bază. După începerea şcolii urmează, însă, să apară şi alte cheltuieli…

Pentru cei care încep anul acesta clasa pregătitoare, „pachetul de bază” al pregătirii celor mici pentru şcoală include uniforma – accesorizată cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care se adaugă şi pantofi, ghiozdanul şi câteva rechizite (penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat). Ghiozdanele pentru elevi se găsesc la preţuri pornind de la 30 de lei, însă cele de firmă ajung să coste şi mai mult de 100 de lei. Părinţii ştiu că cele inscripţionate – gen Hello Kitty sau cu Minnie- sunt mai scumpe,fiind însă foarte dorite de copii.

Chiar şi un penar mai bun, fără să conţină creioane, carioci, ajunge la preţul de 19 lei. Şi în ceea ce priveşte caietele, preţurile sunt diferite; de la cele simple, cu 48 de file, care costă 0,99 lei, la cele speciale, numite de comercianţi „cu licenţă”, având coperţile colorate cu fel şi fel de imagini, care ajung la 1,99 lei. Cooperţile pentru caiete şi cărţi se găsesc la preţuri începând cu 0,55 de lei/bucată, fiind vorba însă de cele mai simple. Dacă mai punem la socoteală şi acuarelele, creioanele colorate şi cariocile, scoatem din buzunar cel puţin 200 de lei.

Manualele şi caietele speciale aduc costuri suplimentare

Dacă părinţii au achiziţionat deja rechizitele de bază pentru copii, odată cu începerea anului şcolar aceştia vor trebui să cumpere caiete speciale, iar cei care au elevi în clasele a XI-a şi a XII-a vor fi nevoiţi să scoată o sumă mare de bani pentru achiziţionarea de manuale şcolare.

Chiar şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au avertizat, recent, că Ministerul Educaţiei încalcă un drept fundamental al elevilor la învăţământul gratuit, garantat de Legea educaţiei, elaborată încă din anul 2011. Aceştia s-a declarat „îngrijoraţi şi profund dezamăgiţi de atitudinea ministerului, care refuză să acorde manuale şcolare gratuite pentru elevii care studiază în clasele a XI-a şi a XII-a în unităţile de învăţamânt de stat”, adăugând că este încălcat astfel un drept elementar.

La rândul lui, Horia-Şerban Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a precizat: „Nu este tolerabil ca după patru ani de la aprobarea Legii educaţiei naţionale, elevii din învăţământul preuniversitar încă să fie nevoiţi să îşi cumpere propriile manuale, cu toate că educaţia e gratuită. Situaţia este cel puţin acceptabilă doar în colegiile naţionale şi liceele din zonele urbane, unde elevii au totuşi alte posibilităţi, în timp ce elevii din mediul rural îşi permit cu mari greutăţi să le cumpere. Şi ne mai mirăm că avem rezultate slabe la evaluări şi o cotă mare de analfabeţi, când nici măcar minimul necesar, suportul de curs, nu îl oferim.

Peste două miloane de elevi au fost păgubiţi în ultimii patru ani în acest mod, iar situaţia nu mai poate să rămâna aşa”. Pentru achiziţionarea acestor manuale părinţii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 400 de lei.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE LUNI, 24 august, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *