Un mare concern a luat decizia – concediere colectivă în România. Peste 500 de locuri de muncă vor fi desființate

Acționarii singurului producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România, parte a grupului polonez omonim controlat de familia Kulczyk, una dintre cele mai bogate din Polonia, au ratificat planul de concediere colectivă în cadrul companiei, prin care vor fi desființate efectiv peste 500 de locuri de muncă.
În ultima parte a lunii martie, CIECH Soda anunța că, în contextul incertitudinilor economice provocate de pandemia COVID-19 și al negocierilor fără rezultat cu privire la reluarea furnizării aburului industrial către fabrică, este nevoită să finalizeze la 1 aprilie programul de plecări voluntare, la cerere, din companie, demarat încă din toamna lui 2019.
Potrivit celor de la CIECH, peste 72% dintre cei peste 600 de angajați urmau să beneficieze de acest program. CIECH Soda mai spunea că va păstra o parte din angajați, cei responsabili pentru producția de silicați de sodiu, precum și pentru mentenanța instalației de producție a sodei calcinate. Compania a oprit producția la uzina sa din Râmnicu Vâlcea începând cu 18 septembrie 2019.
Motivul a fost imposibilitatea de a obține cantitățile de abur industrial necesare la un preț sustenabil. Potrivit CIECH Soda, în cursul anului 2019, prețul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, în pofida unor majorări anterioare succesive, care deja aduseseră prețul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fără costurile certificatelor CO2, care sunt plătite separat de către CIECH Soda România către CET Govora).
Tot în primăvară, CIECH Soda mai spunea că a inițiat planuri de construire a propriei centrale în cogenerare și că preconizează că va relua producția la Râmnicu Vâlcea într-un interval de 2-3 ani.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns