Un fost dascăl şi-a câştigat în instanţă banii pentru concediul pe care nu l-a luat

dan juratoni

Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” va trebui să-i plătească lui Dan Juratoni, fost profesor al unităţii de învăţământ, suma de 9.490 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată şi plata a 112 de zile de concediu de odihnă neefectuate şi necompensate în bani. Decizia aparţine Tribunalului Timiş şi Curţii de Apel Timişoara.

Dan Juratoni a lucrat timp de 45 de ani ca profesor de matematică, însă când să se pensioneze, a constatat că mai avea zile de concediu neefectuate. Potrivit calculelor sale, se adunaseră peste o sută de zile de concediu neefectuat, în condiţiile în care toate cadrele didactice de la colegiile tehnologice muncesc timp de 40 de săptămâni şi au 62 de zile de concediu. Astfel de probleme apar la mai toţi dascălii care nu au suficient timp pentru a-şi efectua concediul de odihnă.

Dan Juratoni afirmă că în momentul pensionării, în anul 2015, a solicitat conducerii colegiului plata zilelor de concediu neefectuate. Iniţial, profesorul de matematică spune că s-a întocmit un tabel cu situaţia concediilor de odihnă ale cadrelor didactice din unitate, între anii 2011 şi 2015, în care el nici nu figura.

„Conducerea şcolii mi-a spus că nu sunt cuprins în acest tabel pentru că nu mai lucrez în cadrul colegiului şi m-am pensionat, în condiţiile în care alţi colegi de-ai mei, care au predat doar un an, se regăseau în respectiva listă”, a precizat fostul profesor de matematică. La scurt timp, apare un alt tabel, dar de data aceasta dedicat profesorului Dan Juratoni şi în care acestuia i se recunosc doar 41 de zile de concediu neefectuat.

Nemulţumit şi căutându-şi dreptatea, Dan Juratoni s-a adresat justiţiei, bazându-se pe „cererile de solicitare concediu de odihnă personal didactic”. Cu sprijinul unui expert, tribunalul i-a dat câştig de cauză:

„Dreptul la concediu de odihnă este garantat tuturor salariaţilor… Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă …. Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediul de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare”.

Litigiul de muncă a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, care din nou i-a dat câştig de cauză reclamantului, adică lui Dan Juratoni, iar hotărârea a fost definitivă.

De cealaltă parte, conducerea Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” spune că va trebui să-i asigure banii care-i revin dascălului pensionar, atât pentru concediul de odihnă neefectuat, cât şi pentru expertiză.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Un fost dascăl şi-a câştigat în instanţă banii pentru concediul pe care nu l-a luat

  1. Plateau corect, scapau de cheltuieli de judecata. Cat poate sa castige un profesor? 100…150 lei/zi de concediu. Litigiul a fost pentru 112-41=71 zile de concediu. Contabili „eficienti” tinuti in brate de conducerea liceului. Si uite asa se duc banii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *