Un consilier local din Timiș, „executat” pentru că a… respectat regulamentul

primaria manastiur 1

În Consiliul Local Mănăștiur, reprezentanții PSD au un singur drept: acela de a vota orbește ce dorește primarul Ionel Curuți, șeful filialei locale a partidului de guvernământ.

Cine iese din front și se gândește și la interesul localnicilor sau votează pur și simplu cum îi dictează conștiința este executat rapid. Și, mai ales, nestatutar.

V-am relatat, cu două luni în urmă, un episod similar petrecut la Recaș. Și pe primarul de-acolo, Teodor Pavel, și pe edilul din Mănăștiur îi încurcă teribil legea, regulamentele. Ei sunt prea buni, prea ca la țară.

Verde-n față

La Mănăștiur, Ionel Curuți, cu sprijinul conducerii județene, s-a debarasat chiar de vicepreședintele organizației locale PSD, consilierul local Nicolae Gruescu, care a “îndrăznit” să-i spună primarului ce gândește. ionel curutiIonel Curuți

Povestește domnul Gruescu: “Într-o ședință de consiliu local din decembrie era pus pe ordinea de zi ca primăria să se intabuleze pe anumite terenuri. Or noi știm că atunci când primăria se intabulează pe niște terenuri, acestea sunt la dispoziția fondului funciar, inclusiv la dispoziția primarului și el le poate manevra. La noi s-au mai manevrat terenuri, s-au transferat terenuri de la Topla la Recaș și invers. Așa că n-am fost de acord cu punctul ăsta de pe ordinea de zi. În aceeași ședință am luat cuvântul și l-am atacat puternic, spunându-i că ne-a furat de zece ani pășunea, că ăsta-i un adevăr pe acte. La care primarul mi-a zis: <<Nu de zece, numai de opt>>… Ne-a furat pășunea, dându-i-o nevestei lui și luând toate subvențiile aferente pășunii în toți acești ani”.

Acțiune în justiție

Ieșirea din front a consilierului Gruescu a fost sancționată prompt de Ionel Curuți, care a obținut de la forul superior, Biroul Permanent Județean al PSD Timiș, ceea ce și-a dorit: o hotărâre de excludere a lui Nicolae Gruescu din partid.

Excluderea coroborată cu retragerea sprijinului politic au dus la ordinul emis de Instituția Prefectului Timiș privind încetarea mandatului de consilier local al domnului Gruescu, ordin contestat de acesta în instanța de contencios administrativ.

În acțiunea introdusă la Tribunalul Timiș, Nicolae Gruescu a expus motivele pentru care contestă legalitatea ordinului prefectului, arătând că acest ordin a fost emis în baza unei hotărâri luate în mod nelegal și nestatutar de PSD Timiș. Sigur, domnul Gruescu va ataca în justiție și această hotărâre, doar că procedura îl obligă să conteste decizia întâi la nivelul partidului, pe cale ierarhică, și abia apoi în instanță.

Judecat în absență

Fostul consilier local susține că hotărârea organizației județene a fost luată fără asigurarea prealabilă a dreptului la apărare și fără asigurarea unor proceduri echitabile în luarea deciziei.

Practic, hotărârea a fost pronunțată fără ca pedepsitul să fie convocat în fața forului care a analizat faptele ce constituie abateri de la prevederile Statutului PSD. Adică au fost încălcate, de-a valma, prevederile statutului partidului, ale Codului de procedură civilă, Constituției României, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Convenției Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, hotărârea de sancționare nu i-a fost comunicată prompt domnului Gruescu, pentru ca acesta să poată uza de căile procedurale de atac prevăzute de statutul partidului, ci a fost pusă în aplicare imediat.

Acuzații ambigue

Mai departe. În hotărârea emisă de conducerea organizației PSD Timiș, nu este cuprinsă descrierea faptei/faptelor presupus a fi săvârșite de cel sancționat. Din formularea ambiguă „Analizând activitatea și comportamentul domnului Gruescu Nicolae Daniel în cadrul organizației PSD Mănăștiur, încălcând prevederile art. 30 din statutul partidului, având în vedere și procesul-verbal al Adunării Generale a Partidului Social Democrat – organizația locală Mănăștiur cu propunerea de excludere din calitatea de membru al PSD…” nu reiese nimic concret.

Care activitate? Care comportament? Ceață totală. La articolul 30 din Statutul PSD sunt enumerate 13 obligații ale membrilor partidului, de la „Să militeze pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea și independența statului național român, precum și pentru ridicarea prestigiului României în lume”, până la „Să plătească cotizația de membru al partidului”. Deci ce a făcut omul ăla, ce obligație a încălcat? Mister deplin. A, că l-a călcat pe bătături pe primarul Ionel Curuți, nedorind să fie părtaș la manevrele acestuia? Aia da, dar atunci tovarășii din PSD ar trebui să-și modifice statutul și să introducă și a 14-a obligație: „Să nu îl calce pe bătături pe primar, dacă acesta este pesedist!”. Atunci da, știe toată lumea regula și își asumă consecințele.

Două pedepse pentru aceeași „faptă”

Un alt motiv de contestare a hotărârii PSD Timiș este acela că lui Nicolae Gruescu i s-a aplicat o dublă sancțiune – excluderea, respectiv retragerea sprijinului politic – pentru aceeași faptă. Nimeni nu poate primi două sancțiuni pentru aceeași faptă – „non bis in idem” dar se pare că principiile de drept nu au nici o relevanță în PSD Timiș…

Propunere nestatutară

În sfârșit, propunerea în baza căreia Biroul Permanent al PSD Timiș a luat hotărârea de sancționare a lui Nicolae Gruescu nu a fost legal adoptată, în sensul că, atât în cazul retragerii sprijinului politic, cât și în cazul excluderii din partid, propunerea trebuie făcută de către Biroul organizației locale, în speță PSD Mănăștiur, nu de către Adunarea Generală a PSD – organizația locală Mănăștiur, așa cum apare în motivarea hotărârii! nicolae gruescu

Nicolae Gruescu

Domnul Gruescu susține și că „prin absurd, chiar dacă Adunarea Generală PSD – organizația locală Mănăștiur ar fi avut competență în acest domeniu, orice ședință nu ar fi fost statutară, deoarece, din câte cunosc, această propunere a fost făcută de 20 de persoane, în condițiile în care organizația are un număr de 80-90 de persoane”.

Exclus din partid pentru că a… respectat regulamentul!

Una peste alta, execuția marca PSD căreia i-a căzut victimă Nicolae Gruescu n-are nimic în comun cu democrația și nici măcar cu propriul statut al respectivului partid.

Nu de alta, dar invocând obligațiile prevăzute în articolul 30, fără să precizeze care anume dintre acestea au fost încălcate, șefii PSD Timiș au trecut cu nonșalanță peste articolul 29 din același statut, care, la punctul 1, precizează că membrii PSD au dreptul „să aibă inițiativă politică și posibilitatea examinării acesteia într-un cadru organizat, să își exprime liber opiniile cu privire la opțiunile politice ale partidului, la activitatea organelor de conducere ale acestuia și a reprezentanților partidului în organele autorităților publice”.

Cu alte cuvinte, Nicolae Gruescu a fost exclus din PSD pentru că și-a exercitat unul din drepturile prevăzute în statutul partidului! Încă o mostră de democrație originală mioritică…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un consilier local din Timiș, „executat” pentru că a… respectat regulamentul

Lasă un răspuns