Un cămin cu liniște și căldură pentru copiii cu nevoi speciale

rosca

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj a fost inaugurat, ieri, un nou corp de clădire destinat terapiilor educaționale și specifice.

Lucrările de proiectare și execuție au început anul trecut, suma cheltuită pentru acest obiectiv de investiții fiind de 805.012 lei, fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș, destinate construcției clădirii și finisajelor interioare și exterioare.

Noul corp de clădire are o suprafață de 402 mp, fiind construit pe un singur nivel.

În vederea asigurării unui mediu de activitate stimulativ, acesta cuprinde: o sală destinată cabinetului de kinetoterapie; o sală pentru atelierul de creație; o sală destinată atelierului de tâmplărie, inclusiv activităților de preprofesionalizare; o sală pentru ludotecă/ stimulare senzorială; un cabinet pentru terapie logopedică. Acestora li se adaugă o cameră tehnică, două vestiare și două băi.

De serviciile Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Lugoj beneficiază atât copiii școlarizați în instituție, cât și copii integrați în școlile de masă care au nevoie de terapii specifice.

Având în vedere faptul că în ultimii ani ponderea copiilor cu deficiențe severe, profunde și/sau asociate este tot mai mare, sunt necesare activități recuperatorii specifice, pentru a-i pregăti pe copii pentru situaţii de viaţă și pentru a le forma abilităţi menite să le asigure o cât mai bună integrare socio-profesională.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj școlarizează 200 de copii cu deficiență mintală (din care 62, în regim de internat) și oferă, în mod gratuit, servicii de terapie logopedică, kinetoterapie, asistență socială și medicală.

În cadrul instituției funcționează o comisie internă, care asigură servicii de evaluare şi orientare pentru copiii din estul județului Timiș.

Este vorba atât de copiii cu deficiențe care necesită școlarizare în respectiva instituție, cât și de micuții cu dificultăți de învățare, care trebuie sprijiniți pentru a fi integrați în învățământul de masă.

Oferta educațională cuprinde: consiliere psihologică și psihopedagogică; activități școlare raportate la nivelul de dezvoltare psihoindividuală a elevilor; asistență socială; activități extrașcolare care să-i pregătească pentru o bună integrare în societate; terapie logopedică, ludoterapie, kinetoterapie, art-terapie și terapie ocupațională; activități de relaxare și petrecere a timpului liber în mod plăcut și util; structuri de sprijin educațional pentru integrarea elevilor în învățământul de masă; orientare școlară și profesională.

Copiii trebuie să devină independenți

„Am inaugurat astăzi (ieri – n.r.) o nouă clădire, care va fi pusă la dispoziția copiilor pentru activitatea educațională și pentru terapie.

Din punctul de vedere al consiliului județean, alături de sănătate, învățământul special este o prioritate și vom continua să alocăm fonduri pentru aceste unități școlare, astfel încât să le transformăm în unități școlare etalon”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

„În momentul de față, în centru avem 209 copii, dar și copiii cu cerințe educative speciale din învățământul de masă care beneficiază de serviciile noastre.

Avem și profesori itineranți care oferă sprijin în învățământul de masă. Investiția pe care o vedeți aici este foarte importantă, deoarece oferta educațională a școlii noastre este bogată și diversificată.

Pe lângă terapiile specifice, cum ar fi cea a tulburărilor de limbaj, psihodiagnostic, terapii educaționale complexe și integrate, terapie ocupațională, activități de socializare și de stimulare cognitivă, oferim aceste tipuri de servicii și copiilor din oraș, care au cerințe educaționale speciale.

Periplul nostru este unul cu suișuri și coborâșuri, dar cu efort reușim să ajungem acolo unde dorim, prin personalizarea actului educațional. Urmărim, de fapt, dobândirea independenței în viața școlară și socială a copiilor noștri”, a explicat Viorica Paraschivu, directorul Centrului „Alexandru Roșca”.

Consiliul Județean Timiș are în grijă zece instituții de învățământ dedicate copiilor cu diferite nevoi speciale, la fiecare dintre ele fiind făcute investiții în ultimii ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *