Un bolnav din doi moare cu zile! Medicii timişoreni trag un SEMNAL DE ALARMĂ

Intervenție de peste 4 ore a medicilor, pentru salvarea unui bărbat cu anevrism de aortă

România are una dintre cele mai mari rate de decese potențial evitabile prin îngrijire de specialitate și prevenție, cu alte cuvinte, multe decese nu ar trebui să aibă loc în condițiile acordării unei asistențe medicale prompte și eficace.

Ultimul raport Eurostat plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește eficiența sistemului de sănătate și capacitatea acestuia de a salva vieți. Conform documentului, din aproape 55.000 de pacienți care au decedat în anul 2013 în spitalele din România, jumătate au murit cu zile.

Potrivit medicilor timișoreni vina aparține atât pacienților, care ajung prea târziu la specialist, dar și deficiențelor din sistem, începând de la prevenție și până la eficiența tratamentului sau condițiile din unitățile sanitare. Moartea prematură a survenit în principal ca urmare a infarctului miocardic, atacurilor cerebrale, cancerelor de colon sau sân, bolilor hipertensive și pneumoniilor.

Totodată, în raportul de ţară al Comisiei Europene pentru România pe 2016, speranța de viață la naștere este scăzută comparativ cu alte țări, iar mortalitatea infantilă este în creștere, depășind dublul mediei europeane. Românii petrec o perioadă de viață îndelungată în condiții de boală și dizabilitate (13 ani pentru bărbați și 20,8 ani pentru femei). Rezultatele în materie de sănătate rămân nesatisfăcătoare din cauza accesului limitat la serviciile de medicale, utilizării ineficiente a resurselor publice și a corupției larg răspândite.

Unii și-o fac cu mâna lor

Potrivit medicilor timișoreni există pacienți vinovați de degradarea propriei sănătăți și chiar de propria moarte. ”În bolile cardiovasculare stilul de viață joacă un rol extrem de important, însă pacienții ignoră acest lucru, fumează și consumă alcool. Este important, de asemenea, și terenul genetic. Din aceste motive controalele preventive sunt extrem de importante. Nu este deloc greu ca periodic să se măsoare tensiunea arterială și să se facă analize privind glicemia”, consideră medicul Sorin Ioanovici, de la Spitalul Municipal Timișoara.

Alții sunt ajutați de sistem

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2013, în țara noastră figurau 490 de spitale, cu 13 mai puține decât în 2010. În ceea ce privește numărul de paturi, acesta a scăzut cu aproape 2.000. De asemenea, de-a lungul anilor s-a diminuat și numărul ambulatoriilor de specialitate din spitale, a policlinicilor și a dispensarelor. În schimb a crescut numărul farmaciilor, în anul 2013 ajungând la aproape 9.000, cu peste 1.000 mai multe decât în 2010.

”În multe cazuri, pacienții ajung prea târziu la specialist. Este și acesta unul dintre motivele pentru care se moare, de exemplu, de pneumonie. Unii oamenii se tratează singuri cu medicamente pe care le-au mai luat când au avut simptome similare, alții se plimbă pe la mai mulți medici sau se consultă cu farmacistul. Din păcate, când aceștia ajung la pneumolog, boala a avansat și îi internăm direct pe terapie intensivă. Alți pacienți au boli asociate ca diabet, afecțiuni cardiovasculare decompensate sau neurologice, neoplasm… Din păcate, mulți dintre cei care decedează de pneumonie sunt de 40-50 de ani. Nu trebuie uitate nici problemele actuale din sistem, iar riscul infecțiilor nosocomiale depinde de calitatea dezinfectanților”, a precizat Cristian Oancea, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Problemele vechi

În ceea ce privește mortalitatea infantilă și speranța de viață la naștere, în tot județul Timiș nu există la ora actuală incubatoare de înaltă performanță, iar o mare parte dintre femeile gravide ajung la doctor abia când vine copilul pe lume. ”În mediul rural nu mai sunt obstetricieni, iar medicul de familie vine doar de două ori pe săptămână. În multe maternități, incubatoarele lipsesc cu desăvârșire, iar echipamentele medicale sunt vechi, chiar și de 40 de ani”, este de părere medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara.

Potrivit Comisiei Europene, peste zece la sută dintre români afirmă că au avut nevoi medicale nesatisfăcute din cauza costurilor, a distanței sau a timpului de așteptare. Plățile informale practicate pe scară largă sporesc costurile și sunt considerate de Comisia Europeană unul dintre principalele motive pentru accesul limitat la asistență medicală, în special pentru pacienţii cu venituri mici. Accesul la serviciile de sănătate este afectat și de numărul de medici și asistenți pe cap de locuitor, acesta fiind foarte scăzut în comparație cu media Uniunii Europene. Situaţia este cauzată în principal de migrația personalului din cauza condițiilor de muncă precare și a salariilor mici.

Comisia Europeană mai semnalează că finanțarea insuficientă și utilizarea defectuoasă a resurselor publice continuă să afecteze sistemul de sănătate, iar corupția rămâne o provocare, contractele de achiziții publice în sectorul medical fiind insuficient supravegheate.

De remarcat este și faptul că raportul de ţară al Comisiei Europene pentru România pe 2016 semnalează probleme identice cu recomandările specifice de anul trecut, adică s-a bătut pasul pe loc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un bolnav din doi moare cu zile! Medicii timişoreni trag un SEMNAL DE ALARMĂ

  1. De ce un pacient suspect de o bronsita sau de o pneumonie nu poate fi trimis de medicul de familie la radiolog ptr.o radiografie pulmonara si nu poate fi tratat cu un antibiotic puternic ambulant? La pneumolog se trimit doar pacienti cu astm, cu COPD( bronsita cronica obstructivă), pacienții cu TBC, cei cu alergii si cei cu sindromul apneic.
    Dacă chiar trebuie spitalizat, poate fi tratat normal pe orice sectie de boli interne! nu trebuie neaparat la spitalul de pneumologie!
    Va puneti singuri bețe in picioare!
    Medicul generalist, de familie, ce mai are voie sa faca? Așa mai trec alti 10 ani, vor emigra si mai multi medici in strainatate si vor mai muri mii de pacienti, cu sistemul asta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *