Un Banat în miniatură

boldur1

Boldurenii se remarcă printre bănăţeni ca buni gospodari şi se făloşesc cu personalităţile care s-au ridicat din satul lor, în domenii artistice mai ales.

Pentru cine are ochi de văzut, în această localitate aflată la numai 12 kilometri de Lugoj, pe drumul spre Buziaş, e limpede că boldurenilor aproape că nu le lipseşte nimic pentru o viaţă tihnită. Nici acasă şi nici în zona publică.

În plus de aceasta, la Boldur, toate se întâmplă altfel decât în comunele din jur. Aici poţi căuta cu lumânarea localnici plecaţi să muncească pe afară, printre străini.
boldur

Îi poţi, în schimb, găsi muncind pământul strămoşesc. Iar dacă nu sunt în sat, atunci precis că se află la Lugoj, unde îşi au serviciul.

Dar şi apartamentul, bun pentru copii şi nepoţi, ca să-şi poată face şcoala. Cînd nu sunt în sat şi-i apelelezi la telefon, răspund simplu: „Aşteaptă că ajung repede”.

Ei pendulează între muncipiu şi frumosul lor sat. Şi nu de azi, de ieri, ci de decenii. Acesta e un mod de a existenţă de multă vreme exersat, de altfel singurul de urmat şi de către generaţiile care vin.

Boldurenii îşi respectă tradiţiile, ducând mai depar-te ceea ce le-au transmis părinţii şi bunicii şi, de aceea, în numeroase case vei găsi mai multe generaţii, iar acest lucru e vizibil, chiar şi din strada, mai mult pustie, în care îi poţi vedea doar cu treabă ori duminica, după prânz, când şed pe bănci în faţa caselor, pentru a privi lumea.

Localitatea Boldur este o mostră reprezentativă pentru acest colţ de ţară, un Banat în miniatură, în care te simţi confortabil, căci totul în jurul tău capătă sens.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un Banat în miniatură

  1. Asta zic si eu bunastare… Casa si pamant la Boldur, apartament la Lugoj, naveta incolo si incoace, precis nu cu autobuzul ci cu Mertzanul particular… si toate astea din munca pe pamantul stramosesc. Fain, cinste lor, boldurenilor. Chiar ma intreb, de ce pleaca unii la munca prin strainatati, daca tot traiul bun se poate obtine si acasa? Spirit de aventura? Plictiseala? Dorinta de a vedea lumea? Nu vreau sa fiu rautacios, dar idila asta mioritica pe undeva nu se potriveste cu situatia reala din tara. Sau ma insel cumva…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *