Un an politic cu răsturnări de situaţie spectaculoase

pnl alegeri

2019 s-a dovedit a fi un an care a adus multe schimbări în plan politic. Practic, s-a confirmat încă o dată vechea zicală că în politică nimeni nu este veşnic şi că vremelnicia este valabilă pentru toţi conducătorii.

CITEȘTE ȘI: Dragostea durează trei ani

Cum 2019 a fost şi an electoral, concluziile desprinse pot fi destul de clare. Marele câştigător al anului ce stă se încheie este, fără îndoală, PNL. Liberali au câştigat alegerile europarlamentare, au dărâmat, apoi, Guvernul PSD şi au preluat puterea, cireaşa de pe tort constiutuind-o victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis, candidatul susţinut de PNL. Rezumând, liberalilor le-a ieşit cam totul în acest an.

Şi în plan local, filiala timişeană a contabilizat succese, chiar dacă prima parte a anului nu a fost cea mai fericită. PNL Timiş a pierdut alegerile europarlamentare în judeţ, fiind devansat de USR, un partid aflat în plină expansiune în prima parte a anului. Formaţiunea lui Nicolae Robu şi-a revenit ulterior şi a înregistrat o victorie categorică la alegerile prezidenţiale, câştigând detaşat ambele tururi de scrutin. Filiala a reuşit, spre sfârşit de an, să mai atenueze din disputele interne, susţinându-se chiar că echipa este unită, iar vechile controverse sunt de domeniul istoriei.

O evoluţie spectaculoasă a avut şi USR, însă în cazul acestui partid nu am asistat la o evoluţie liniară, ca în cazul PNL, ci la suişuri urmate de coborâşuri. Astfel, la algerile europarlamentare, USR a obţinut un scor fabulos, anunţând o ofensivă de toamnă cum nu s-a mai văzut. Nu a fost deloc aşa. Partidul a trecut prin nesfârşite lupte interne, a avut poziţionări neinspirate în momentele-cheie din viaţa politică şi a plătit toate astea la scrutinul prezidenaţial din toamnă, când nu a reuşit să-şi impună candidatul în turul II.

Partidul nu s-a remarcat în mod deoesbit în plan local, politica fiind aceea de a transmite mesajele de la centru şi mai puţin de a promova lideri locali sau de a constitui organizaţii în teritoriu. Fără nici o tăgadă, marele învins al anului 2019 este PSD. Doar faptul că partidul şi-a schimbat doi preşedinţi numai în decursul unui an spune totul despre degringolada din rândul social-decmocraţilor.

Eşecul de la „europarlamentare” a fost urmat, chiar a doua zi, de arestarea preşedintelui Liviu Dragnea. Partidul nu şi-a revenit din loviturile încasate şi a mai suferit o înfrângere usturătoare, la prezidenţiale. A urmat debarcarea preşedintelui PSD, Viorica Dăncilă, şi instalarea unui interimat care să pregătească un nou congres. Evoluţii spectaculoase s-au produs şi în plan local. În 1 martie, Călin Dobra devenea preşedinte al PSD Timiş, în urma unor alegeri, însă şi-a dat demisia din funcţie, chiar înainte de sărbătorile de iarnă, făcându-i loc deputatului Alfred Simonis.

O involuţie evidentă s-a semnalat şi la ALDE. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu a reuşit să intre în Parlamentul European, moment din care a început declinul. Formaţiunea s-a divizat, au avut loc multe dezertări şi repoziţionări, inclusiv în plan local, unde Marian Cucşa nu a mai rămas preşedinte. La alegerile prezidenţiale, ALDE a avut o alianţă electorală cu Pro România, unde nici nu s-a făcut de râs, dar nici nu a rupt gura târgului.

La Pro România, lucrurile au stat un pic mai bine, cel puţin la alegerile europarlamentare, când s-a reuşit accederea în forul european. Partidul condus de Victor Ponta a reuşit să rupă serios din voturile PSD, inclusiv la scrutinul prezindenţial şi rămâne de văzut dacă îşi va continua drumul independent sau se va întoarce în PSD, odată cu noile schimbări produse în rândul social-democraţilor.

Un alt partid care a reuşit să se menţină pe linia de plutire a fost PMP. Suprinzător pentru mulţi, formaţiunea creată de Traian Băsescu a intrat în Parlamentul European şi nici nu s-a făcut de râs la alegerile prezidenţiale, continuând să fie un partid de care trebuie ţinut cont în calculele politice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *