Un alt instrumentist bănățean renumit a luat calea veșniciei

Un alt instrumentist bănățean renumit a luat calea veșniciei

Un alt instrumentist bănățean renumit a luat calea veșniciei. A murit Pavel Cebzan…

Ne pierdem valorile, se duc rând pe rând. Vestea tristă ne-o dă cel care i-a fost alături în cei mai frumoşi ani ai carierei, Dorin Cuibariu.

Născut la 10 iunie 1944 în satul timişean Macedonia, Pavel Cebzan a urmat clasele primare  în sat, iar gimnaziul în comuna aparţinătoare, Ciacova. De mic s-a simţit atras de muzica populară, admirând lăutarii vremii şi cântând mai târziu alături de ei, la fluier, primul său instrument şi la clarinet, instrument dăruit de părinţii săi. Dacă tainele fluierului le-a deprins singur, pentru clarinet a ajuns la un fanfarist din localitate, Haslinger, un pompier neamţ din Ciacova, de la care a luat ore timp de trei ani. În 1956 a participat la un concurs la Timişoara, cântând la fluier, obţinând locul I. A devenit apoi elev al Şcolii de construcţii din Timişoara ceea ce i-a dat posibilitatea să studieze clarinetul cu profesorii Iosif  Faur de la Liceul de Muzică  şi Maxim Frunză, la Clubul CFR.

La o Rugă la Macedonia a fost remarcat de fraţii Bălan de la Caransebeş care l-au îndemnat să se îndrepte spre Orchestra “Lazăr Cernescu”. Avea doar 17 ani când a devenit coleg cu vestiţi virtuozi bănăţeni: Ion şi Arsene Bălan, Petrică Vasile, Stanciu Tită, Sandu Florea, Laci Perescu, Marcel Todor, Marinca Trifu şi alţii, sub îndrumarea lui Nicolae Perescu. Îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care stătea în gazdă la unul dintre fiii lui Luţă Ioviţă sau când era coleg de cameră cu violonistul Radu Vincu.

În anul 1966 a părăsit Caransebeşul pentru a-şi satisface stagiul militar la Hunedoara. Şi în acest timp a cântat muzică populară şi uşoară. După eliberare s-a angajat la Ansamblul Sârb de Stat din Timişoara unde a rămas până la desfiinţarea lui, în 1970. A fost anul în care s-a căsătorit cu Ileana Vinca din Banloc având împreună o fiică, Alina.

CITEȘTE ȘI: Numărul bugetarilor a crescut cu 15.000 într-un an și a ajuns la peste 1,26 milioane

În perioada 1976 -1989 a făcut parte din celebra formaţie condusă de Gheorghe Zamfir, alături de care a concertat în cele mai vestite săli de spectacole din lume în Franţa, Belgia, Danemarca, S.U.A., Canada, Japonia, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Israel, Elveţia, Germania etc. În grupul maestrului Zamfir bănăţenii Efta Botoca, Dorin Cuibariu şi Pavel Cebzan au avut, poate, cea mai lungă colaborare.

În anul 1989 s-a stabilit în Statele Unite unde a cântat în ocazii diverse împreună cu solişti şi instrumentişti bănăţeni care ajungeau peste ocean. O remarcabilă prestaţie a avut-o la Festivalul Mondial de Clarinet în anul 1994, la care au participat peste 400 de clarinetişti din întreaga lume, momente imortalizate pe un CD.

Se întoarcea în fiecare an în ţară cântând împreună cu cei care-l apreciau şi pe care, la rândul său, îi simţea aproape. În anul 2015, pe scena din Parcul Rozelor, la Ruga Timişoarei, duetul Pavel Cebzan şi Dorin Cuibariu a stârnit admiraţia tuturor. O surpriză frumoasă i-a făcut şi violonistului Virgil Muzur în spectacolul aniversar de la Buziaş.

Pavel Cebzan a fost în direct în studio, la emisiunea “Din suflet pentru tine”, miercuri, 4 octombrie, 2017.

Aflăm că va fi înmormântat în S.U.A., acolo unde îi este familia.

Dumnezeu să-l odihnească în pace…

Daniela Băcilă

radiotimisoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns