Uluitor! Cărți cu monștri tâmpiți, distribuite elevilor din Timiş. Foto

carti cu monstri

Mare le-a fost bucuria micuților elevi din clasele pregătitoare ale unor unități de învățământ din Timiș care, la început de an școlar, s-au întors acasă cu un pachet special pregătit pentru ei, primit în dar la școală. Și mai mare a fost, însă, surpriza părinților când au desfăcut cadoul, descoperind, în spatele ambalajului frumos desenat, alături de un penar și o carte de animație, o alta cu un conținut total nepotrivit pentru copii.

Însuși titlul respectivei cărții – ”M de la Monstru” -, care se dorește a fi un fel de abecedar ”modern”, prefigurează o lectură ce mai degrabă i-ar putea speria pe micuții ascultători, care, o dată ajunși într-o altă etapă de dezvoltare, au înțeles că nu există acel ”Bau-bau” de care unii dintre ei se temeau în primii ani de viață.

Monștrii însă au revenit acum, prin această carte, pentru a sădi din nou frica în sufletele micuților elevi, dar și pentru a-i ”învăța” să se exprime într-un limbaj nepotrivit nici pentru româna colocvială. Între cele două coperți cartonate, fiecare literă din alfabet este descrisă printr-o scurtă poezioară cu rimă albă, al cărei conținut este, pe alocuri, nu doar lipsit de sens, ci mai ales departe de a fi unul educativ.

”T de la tâmpit / Ce vedeți voi acum aici / E portretul unui tâmpit: / Nesuferitul care se ține de noi / De parcă ar fi cu ceva lipit” – așa este prezentată, spre exemplu, litera ”T”, descrierea fiind însoțită și de o animație la fel de neispirată – sau ”U de la ușă / Monstrul intră pe acolo / În camera unde copiii dorm ușor / Și atunci stârnește țipete / Până când umple un rezervor” sau ”G de la George / George cel neîndemânatic / Mereu ieșea contaminat / Din camerele întunecate / Unde avea copii de speriat”…

Situația este cu atât mai dezolantă, cu cât aceste cărți au fost primite în dar la… școală, prin susținerea financiară acordată de Consiliul Județean Timiș. Mai exact, 30 de consilieri județeni au votat în vara acestui an alocarea sumei de 25.000 de euro unui proiect depus de Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu.

Această asociație, cu sediul în București, și de al cărei nume se leagă mai multe proiecte controversate încheiate în parteneriat cu primăria Capitalei, are ca fondator unul dintre patronii Editurii Litera, editură unde s-a tipărit, de altfel, această carte.

Contactați telefonic, reprezentanții asociației au afirmat că… nu au avut timp să răsfoiască paginile acestei cărți, prin urmare nu cunoșteau conținutul ei:

”Ne-am gândit să alegem ceva amuzant pentru copii. Cartea respectivă face parte dintr-un pachet care conține alte două cărți, un penar și câteva produse dezinfectante, fiind distribuită unui număr de aproximativ 2.000 de elevi, băieți, din Timiș. Fetițele nu au primit această carte. Nu am avut timpul necesar să citim fiecare pagină. Într-adevăr, nu este un conținut potrivit, iar pe viitor vom acorda mai multă atenție acestor cărți…”.

Nu doar membrii asociației au fost în necunoștință de cauză, atunci când au fost întrebați despre conținutul cărții, ci și fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra: ”Nu, nu știam… Proiectul a avut avizul comisiei de evaluare și selecție a proiectelor cultural-artistice… Îmi pare rău”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Uluitor! Cărți cu monștri tâmpiți, distribuite elevilor din Timiş. Foto

  1. Vai, generatia snowflakes in actiune. Scrie mare pe coperta cartii, dar de ce sa il citim, cand putem genera o stire de scandal ?Disney – Pixar. Cartea e o povestire a filmului de animatie (deja clasic) Monsters Inc. . Dar asa este cand iti lipseste cultura, faci scandal din orice. In America filmul este clasificat ca fiind adresat audientei generale, dar hei, noi suntem mai destepti decat americanii. Iar boii aia de la cjt, in frunte cu Mobra, se vede ca nu au petrecut timp cu copii lor, ca sa stie sa va raspunda. Geanina, mai petrece si tu niste timp cu copii

    1. Copiii au la dispoziție un vast repertoriu de lectură potrivită pentru dezvoltarea lor armonioasă, în acord cu adevăratele valori, care să îi ajute să-și dezvolte simțul moral și pe cel estetic. Daca în America se promovează subcultura, ar trebui să o aplicăm, imitativ, fără a mai discerne?

  2. Doamna G.I, este limpede faptul ca dumneavoastra traiti intr-o lume ideala, lucra spre care trebuie sa tindem cu totii, insa realitatea este alta. Pentru ca un copil sa prinda drag sa citeasca o carte si sa starneasca curiozitatea pe mai departe, trebuie stimulat cu titluri pe placul lor, da sunt copii, atrasi de ce este interzis si de lucrurile pe care nu au voie sa le faca in mod normal, acest comportament este intalnit conform unor studii la peste 87% din cazurile chestionate
    Acesta este motivul pentru care stam atat de bine la capitolul carti citite / cap de locuitor pentru ca unii parinti doresc sa invete copilul lor tabelul periodic inaintea alfabetului… ati inteles idea. Sa nu mai fim ipocriti, multi dintre parintii acestor copii, au un vocabular mult peste
    Totul tine de gusturi aici! O zi cat mai placuta!

Lasă un răspuns