Ultimele două zile în care Timișoara ar putea scăpa de o nouă iarnă de coșmar. Termenul-limită pentru achiziționarea certificatelor verzi pentru Colterm este 30 aprilie

Obligată prin lege, administrația Fritz încearcă să acopere parțial pierderile Colterm

Ar putea urma o nouă iarnă de coșmar pentru timișoreni. Termenul-limită pentru achiziționarea certificatelor verzi pentru Colterm este 30 aprilie, după care ar putea veni o nouă amendă și, implicit, falimentul Colterm.

În acest sens, consorțiul ”Alpha&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL” a transmis o nouă adresă Primăriei Timișoara și Consiliului Local Timișoara în care atenționează asupra acestui risc și solicită achiziționarea de urgență a unui număr de 153.443 de certificate de emisii de gaze de seră. Consorțiul precizează că astfel de certificate nu pot fi cumpărate de către Colterm, întrucât legea interzice așa ceva. După precedenta amendă de anul trecut, o nouă penalizare ar conduce la riscul iminent de declanșare a procedurii de faliment a debitoarei CLT Colterm SA.

”În prezent au rămas neachiziționate un număr de 153.443 de certificate EUA aferente generării de emisii CO2 pe perioada 01.01.2021-25.10.2021 ( anterioară deschiderii procedurii de insolvență), care trebuie de urgență cumpărate până cel târziu în data de 30.04.2021.

CLT Colterm SA se află în imposibilitatea legală de a achiziționa aceste certificate EUA aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii insolvenței 01.01.2021-25.10.2021, având în vedere că, pe perioada ulterioara deschiderii procedurii insolvenței se pot efectua doar plăți ale datoriilor curente, conform prev. art. 5 pct. 2 lit. b), art. 5. pct. 21, art. 75 alin.4, art. 87 din L. nr. 85/2014.

Certificatele EUA aferente perioadei 01.01.2021-25.10.2021 ce trebuie achiziționate până în 30.04.2022 reprezintă o creanță certa anterioară deschiderii procedurii insolvenței, care a devenit lichida si exigibila ulterior si se asimileaza disp. art 102 alin. 1 din L. nr. 85/2014 conform cărora „sunt creanțe anterioare și creanțele bugetare stabilite printr-o decizie de impunere întocmită ulterior deschiderii procedurii, dar care are ca obiect activitatea anterioară a debitorului.

Urmare a analizei efectuate de administratorul judiciar privind activitatea CLT COLTERM SA de la data desemnării si până în prezent, s-a constatat că Municipul Timișoara are calitatea de acționar unic pentru debitoarea Colterm SA, ceea ce a presupus si administrarea societății CLT Colterm SA anterior deschiderii procedurii de insolvență.

În calitate de acționar unic, pe de-o parte, și de unitate administrativ teritorială, pe de altă parte, beneficiară a contractului de delegare (care stabilește prin HCL prețul de energiei termice livrate populației, și cuantumul subvențiilor pentru diferența de preț), apreciem ca aveți obligația legală de a asigura sursa de finanțare necesară achiziționării EUA aferente anului 2021.

Vă reatragem atenția asupra consecințelor negative menționate în adresa noastră anterioară nr. 175/05.04.2022, respectiv faptul că neachiziționarea unui număr de 153.443 certificate până cel târziu în data de 30.04.2022, va duce la aplicarea de către AFM a unor contribuții și penalități de întârziere în cuantum excesiv de mare, în conformitate cu prev. art. 18 din HG nr. 780/2006, printr-o decizie de impunere ce va constituie titlu executoriu, ceea ce va conduce la riscul iminent de declanșare a procedurii de faliment a debitoarei CLT Colterm SA, al cărui acționar unic este Municipoul Timișoara”, se precizează în adresa înaintată muncipalității.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *