Tururi ghidate prin lumi paralele

Tururi ghidate prin lumi paralele

Tururi ghidate prin lumi paralele

În luna august, reprezentanții Muzeului Național al Banatului au pregătit o serie de tururi ghidate pentru expoziția “Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, invitându-și publicul să descopere alături de ei poveștile Timișoarei și să se bucure de explorări digitale cu ajutorul ultimelor tehnologii de realitate virtuală și realitate mixtă.

Datele disponibile pentru tururi sunt: duminică: 13, 20 și 27 august, de la ora 11, respectiv joi, 10 (astăzi), 17, 24 și 31 august, de la ora 15. “Tururile ghidate și moderate de muzeologul Marius Cornea prezintă întreaga expoziţie în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, realizată de Spotlight Heritage Timișoara, un proiect cuprins în programul cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023».

Aceasta este organizată de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.

Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

CITEȘTE ȘI: Șeful de cabinet al lui Fritz refuză să răspundă la întrebarea “Ați influențat sau nu angajarea iubitei în primărie?”

În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, bunuri care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor cinci cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii).

Expoziția cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă, care depun mărturie despre secvențe din istoria celor cinci cartiere ale Timișoarei și diversele comunități cultural-lingvistice.

Vă vom conduce printr-o călătorie de stimulare a simțurilor, unde vei avea bucuria de a explora spații urbane prin prisma a cinci personalități marcante ale orașului de pe Bega: Văzul și lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu; Tactilul și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu; Auzul și lumile în destine din cartierul Fabric, aflate în arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur; Olfactivul și lumea din oglinda cartierului Cetate, din perspectiva poeziilor scrise de Robert Șerban și a textelor selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete; Gustativul și lumile paralele din cartierul Giroc, suprinse în jurnalul Sorinei Jecza, impresii vizuale și informații din Revoluția din 1989.

Vom crea o experiență imersivă prin diverse instalații care utilizează tehnologii de realitate augmentată și virtuală, prin care vei putea descoperi poveștile din spatele exponatelor și a diverselor spații din oraș”, făgăduiesc organizatorii.

Spotlight Heritage Timișoara /Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.

Proiectul cultural este cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA și Norway Grants.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *