Turcan: Salariații la stat sau privat ajunși la vârsta de pensionare pot alege să lucreze până la 70 de ani. E un drept, nu o obligație

Certificatul verde, obligatoriu în toate instituţiile publice? Turcan: "Trebuie să fie paşaport de acces la muncă"

Salariații angajați în sectorul public sau în cel privat, care au ajuns la vârsta legală de pensionare, pot alege să lucreze până la 70 de ani, a declarat joi ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a adăugat că este vorba despre un drept, nu o obligație.

CITEȘTE ȘI: Tânăr de 16 ani, dispărut în județul Timiș. Dacă îl vedeți, anunțați poliția

Raluca Turcan a spus că ministerul pune joi în dezbatere publică proiectul de lege referitor la condițiile în care persoanele ajunse la vârsta legală de pensionare pot să continue activitatea până la 70 de ani.

Proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat.

„Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient ca angajatul să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.

Ea a precizat că în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului.

În sectorul public, în cazul celor care aleg să lucreze până la 70 de ani se suspendă plata pensiei. Această regulă nu se aplică pentru sectorul privat.

În mediul privat, nu poate fi interzis acest drept, angajatul care depășește vârsta legală de pensionare poate să cumuleze pensia și salariul. El este beneficiar al sistemului public de pensii, dar obține venituri în mediul privat.

Deci nu cumulează două surse de venit de la stat.

Rațiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat”, a afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a spune că măsura aduce avantaje, prin faptul că, pe lângă faptul că persoana rămâne activă, are și posibilitatea de a-și menține nivelul salariului avut la împlinirea vârstei de pensionare.

„E un drept, nu o obligație. Legală rămâne posibilitatea de a se pensiona oricând”, a adăugat Turcan.

Totodată, orice angajat aflat într-o asemenea situație, dacă vrea să revină asupra deciziei și dorește să se întoarcă la pensie, o poate face oricând și poate cere recalcularea pensiei, avantajul fiind majorarea pensiei proporțional cu perioada lucrată.

sursa: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Turcan: Salariații la stat sau privat ajunși la vârsta de pensionare pot alege să lucreze până la 70 de ani. E un drept, nu o obligație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *