Premieră națională în transportul feroviar: tren rapid între Timiș și Caraș-Severin

Premieră națională în transportul feroviar: tren rapid intre Timis si Caras Severin

Un tren rapid, pe hidrogen va face în curând legătura între județele Timiș și Caraș-Severin, constituind, astfel, o premeiră națională. ”Pentru a atrage cât mai mulți turiști, pregătim unirea Banatului de munte cu Banatul de șes prin intermediul unui tren rapid pe hidrogen.

Am semnat, alături de cei trei parteneri de proiect, contractul pentru documentațiile necesare reabilitării căii ferate Reșița Nord – Timișoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră. În această fază, vorbim de studiile de prefezabilitate și fezabilitate, de documentația necesară achiziției proiectului tehnic și a execuției, cât și de documentația pentru accesarea de fonduri nerambursabile. Este un pachet de servicii mare, care va avansa considerabil proiectul.

CITEȘTE ȘI: Sorin Ionescu, numit subprefect de Timiș

Licitația a fost adjudecată pentru 10.700.000 lei plus TVA, suma fiind acoperită de către toți cei patru parteneri, noi de la CJ Timiș, Consiliul Județean Caraș – Severin și primăriile Timișoara și Reșița.

Intenționăm să recuperăm banii prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dar suntem deschiși și la alte surse de finanțare.

Ne dorim ca pentru traseul de cale ferată modernizat să achiziționăm trenuri cu hidrogen, de timp train – tram, deoarece legătură dintre Timiș și Caraș trebuie să fie una rapidă, prietenoasă cu mediul și potrivită timpurilor în care trăim.

Pentru România, va fi prima investiție de acest gen, un pas istoric în reducerea emisiilor de bioxid de carbon, iar personal, cred că această soluție de mobilitate curată va dovedi că tranziția energetică către zero emisii directe este posibilă și foarte aproape”, a transmis Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *