Trei zile de sărbătoare alături de polițiștii timișoreni

demonstratii politie5

Poliţiştii timişeni sărbătoresc 197 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, ocazie cu care mâine, de la ora 12, la sediul inspectoratului, va fi organizată Ziua Porților Deschise, toţii vizitatorii putând admira de aproape tehnica din dotare, dar şi demonstraţii de intervenție.

”În această zi de sărbătoare, prezentând mijloacele şi metodele folosite de poliţişti în activităţile specifice, dorim să arătăm cetăţenilor că poliţia este mereu aproape de comunitate”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.

Pe larg, programul de astăzi cuprinde prezentarea unor elemente de tehnică şi dotare (scutere, motociclete, autoturisme şi autoutilitare, armament, etc.), executarea unor demonstraţii de dresaj şi intervenţie de către conductori şi câinii din dotare, executarea unor demonstraţii de luptă şi intervenţie de către luptătorii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale, prezentatrea autolaboratorului criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional.

Totodată, pe parcursul Zilei Porților Deschise, polițiștii vor sta la dispoziția tuturor vizitatorilor pentru a le răspunde la întrebări.

Sărbătoarea Poliției Române va continua și vineri, când va fi organizată festivitatea de premiere a oamenilor legii care s-au evidenţiat prin rezultate deosebite în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi a celor care au câştigat competiţiile sportive organizate în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, luni, între orele 12 și 17, în Piața Operei din Timișoara, vor fi expuse autospeciale din dotarea Serviciului Rutier, Ordinii Publice, Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acţiuni Speciale și Centrului de Reținere și Arestare Preventivă precum și standuri cu materiale informativ-preventive ale Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității.

A devenit deja o tradiţie ca, în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să se afle alături de cetăţeni pentru a sărbători, dar și pentru a le transmite mesaje preventive pentru a-i ajuta să adopte cele mai bune măsuri pentru propria siguranță. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

Alegerea datei este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii.

Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire). În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, dar și supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns