Trei din patru persoane au colesterolul mărit

Trei din patru persoane au colesterolul mărit

Trei din patru persoane au colesterolul mărit. Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), cu focus pe boli cardiovasculare, diabet și obezitate, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite, în perioada aprilie-iunie, unui număr de 1258 de persoane din mediul rural.

Analize efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată (la fața locului și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și risc cardiovascular, test de vedere la distanță cu dispozitivul QuickSee.

Au beneficiat de controale medicale și analize gratuite 1258 persoane, iar 75% aveau valori crescute ale LDL-colesterol, ceea ce înseamnă risc crescut pentru boli cardiovasculare (infarct miocardic, AVC etc.). Doar 19% dintre cei cu hipercolesterolemie știau că au colesterolul mare (valoare peste 200). 91% dintre aceștia urmau deja un tratament pentru scăderea nivelului de colesterol.

Mai mult, conform valorilor glicemiilor și glicatelor și evaluării făcute de medicul diabetolog, o persoană din trei cu diabet nu știa că suferă de această afecțiune.

Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 36% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică (Testul Michigan).
În plus, trei din patru oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (74.73%).

„75% dintre oamenii care au venit în caravană au colesterolul crescut. 75% sunt supraponderali sau obezi. 43% au diabet sau prediabet și o persoană din trei cu diabet nu știe că suferă de această afecțiune. Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc subdiagnosticare cronică, lipsa reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament, lipsa seriozității cu care luăm tratamentul prescris de medic, automedicația. Sunt toate semnale de alarmă pentru noi toți: pacienți, medici, autorități. Trebuie să avem grijă de cei în vârstă de la sate, dacă nu din alt motiv, măcar pentru că e posibil ca în câțiva ani să fim noi în locul lor”, spune Cezar Irimia, președintele APCR.

CITEȘTE ȘI: Spitalul Clinic CF Timișoara, unitatea sanitară cu zero infecții cu bacteria ucigaşă Clostridium Difficile

„Percepută de români ca un semn de prosperitate, obezitatea este o boală cronică, de cauze multiple, care reapare și are complicații majore metabolice, osteoarticulare și psihosociale. Tratamentul de bază este stilul de viață sănătos, pentru toată viața. Este rolul nostru, al medicilor, să declanșăm această schimbare culturală a poporului român, prin care obezitatea să fie percepută ca boală. Stilul de viață sănătos trebuie să fie elementul cheie în strategiile politicilor de sănătate”, spune dr. Anca Hâncu, președinte al Asociației medicale de prevenție prin stil de viață sănătos.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *