
Personalul care se ocupă cu transportul persoanelor în Giroc și între Giroc și Timișoara / Giroc – Chișoda a intrat în grevă japoneză, în dimineața de marți, 25 martie 2025, începând cu ora 5. Aceștia acuză presiuni și intimidări din partea conducerii societății.
Girocenii au avut o surpriză la primele ore ale dimineții când au văzut că pe autobuze și microbuze scrie “grevă japoneză”, iar șoferii și taxatoarele poartă banderole albe.
Angajații sunt hotărâți să escaladeze conflictul cu actuala conducere a companiei, la care este administrator Emil Șerpe, fost director tehnic-dezvoltare și membru în CA al Colterm. După ce o perioadă a lucrat ca administrator public în Primăria Giroc, Șerpe s-a lăudat presei că a devenit administrator al firmei ce ține de administrația giroceană în decembrie 2024, deși el a fost numit oficial pe 31 ianuarie 2025.
„Este un moment decisiv pentru Giroceana și pentru comuna Giroc. Scopul meu este să asigur că această companie nu doar că va depăși provocările actuale, ci va deveni mai eficientă și mai bine pregătită să răspundă nevoilor comunității”, declara, pe 3 decembrie 2024, Emil Șerpe, fostul administrator public al comunei Giroc.
Și pentru că foștii și actualii liberali sunt solidari între ei, Emil Șerpe (foto, stânga) l-a luat sub aripa sa pe Patriciu Rușeț (foto, dreapta), care a demisionat din funcția de director general adjunct al STPT, în noiembrie 2024.
Pe 13 martie 2025, fără vreun concurs și în totală discreție, administratorul Giroceana, Emil Șerpe, i-a creat un post călduț tovarășului său de partid, Patriciu Rușeț, pe un post de “director” care să se ocupe de management și de atragerea de fonduri europene. Deși, în situația financiară în care se află, după ani în care a fost secătuită de bani, societatea Giroceana nu este eligibilă să aplice, de exemplu, pentru finanțări europene în următorii doi ani.
Cuplul Șerpe – Rușeț a început șicanele împotriva șoferilor și taxatoarelor, cel de-al doilea venind cu o vastă experiență în “managementul resurselor umane” de la STPT. Aceștia au creat diverse comisii de audiere și comisii disciplinare, găsind tot felul de motive, printre care cel că șoferii ar pleca cu autobuzele și microbuzele din stație, înainte de a se urca toți pasagerii. Genul acesta de “interogatorii” a pus presiune pe angajați, care se tem că după două comisii disciplinare poate urma desfacerea contractului de muncă. Dar acestea nu sunt singurele acuze, ci este adusă din nou în discuție legătura cu firma Alfa Star Impex SRL.
Plecarea lui Rușeț de la STPT a fost una intempestivă dar s-a realizat, la mica înțelegere, printr-un acord între părți, deși contul de Facebook Vocea STPT și mulți dintre angajații societății timișorene de transport vorbeau despre niște legături nu tocmai ortodoxe, de afaceri, între STPT și Alfa Star Impex, prin intermediul și la cererea lui Patriciu Rușeț. Acesta a negat inițial zvonurile, însă alte persoane din conducerea STPT, care au plecat din firmă între timp, au confirmat că plecarea sa era legată de vânzarea unor cantități de cablu de cale și a unor motoare electrice către o firmă din Caraș-Severin. Afacere care s-a pierdut în ceață, odată cu plecarea lui Rușeț de la compania de transport a Primăriei Timișoara.
“Eu luna aceasta sunt în concediu de odihnă. Cu consiliul de administrație am făcut un acord de încetare a contractului de muncă pe mandat, cu 1 noiembrie (2024 – n.r.). Nu m-au dat afară, nu mi-am dat demisia. Un acord, o încetare cu acordul părților, acordul meu și cu acordul consiliului de administrație. O mică precizare: fiind angajat al societății, am avut un contract de muncă. Am participat la concurs și am trecut pe contract de mandat. Automat, când am trecut pe contract de mandat, contractul de muncă mi s-a suspendat.
Eu cu 1 noiembrie mi-am dat demisia din contractul de mandat, mă rog, încetare cu acordul părților, și mi se activează contractul de muncă. Deci nici vorbă de dat afară, nici vorbă de alte zvonuri. Dacă urmăriți pagina de Facebook Vocea STPT ați văzut că multe lucruri scriu cei de la Vocea STPT. 100% sunt oameni din STPT pentru că sunt amănunte din interior și dacă vă uitați atent la postări se vede că toate postările sunt dimineața la trei-patru, deci când vin șoferii la lucru”, a declarat Patriciu Rușeț, pe 3 octombrie 2024, când au apărut în spațiul public primele zvonuri despre plecarea sa (Pleacă Patriciu Rușeț de pe postul de director adjunct al STPT?).
Pe pagina oficială de internet a Giroceana SRL e, însă, pânză de păianjen. Rubrica privind personalul și conducerea nu a mai fost înnoită de doi ani de zile, așa că singurul document este o declarație de avere din 13 iunie 2023 a fostului manager Ovidiu-Dacian Marinescu.
Cu Patriciu Rușeț proaspăt adus la Giroceana SRL a reînceput legătura cu Alfa Star Impex SRL, o firmă din Dalboșet, județul Caraș Severin, care are ca și obiect principal de activitate “alte transporturi terestre de călători”. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 7 110 615 lei, iar în anul 2023, nu mai puțin de 7 918 258 lei. Firma are mai multe puncte de lucru, în comune cărășene, dar și unul în comuna Ghiroda, județ Timiș, și două puncte de lucru în Timișoara.
Ceea ce explică faptul că la Alfa Star Impex, firmă care e prezentă peste tot unde lucrează Rușeț, se repară încă din luna ianuarie 2025, dacă nu mai devreme, microbuzele și vehiculele de la Giroceana SRL. Chiar dacă nu are ca obiect de activitate și reparații/service auto, punctul de lucru din Timișoara prestează astfel de activități. Dovadă sunt devizele de lucrări (piese de schimb, manoperă și alte cheltuieli) pe care le detaliem mai jos.
Doar ca exemplu, vehiculele de transport persoane ale societății au fost duse la reparat pe 10 ianuarie 2025 (microbuz Mercedes Sprinter, TM 44P CG) cu un deviz de plată de 4.795,69 de lei, pe 13 ianuarie – 1.276,70 lei și pe 23 ianuarie 2025, suma de 610,49 lei. Mai recent, pe 10 februarie 2025, a fost dus la reparat microbuzul Mercedes Sprinter (nr. înmatriculare TM 39 PCG) pentru a cărui reparație (piese și manoperă), administrația giroceană a acceptat un deviz de plată de 29.278,41 lei. Adică, aproape 6.000 de euro, pentru un microbuz suprarulat, fabricat în anul 2011, dar declarat cu zero kilometri.
Culmea este că, după reparația de 6 mii de euro, microbuzul a funcționat exact 5 zile, de luni până vineri, când s-a stricat din nou.
Asta în condițiile în care Giroceana SRL a înregistrat pierderi de 5 214 408 lei în 2020, 2 998 955 lei în 2021, 5 203 244 lei în 2022 și 984 981 lei în anul 2023, deși numărul angajaților a scăzut de la 107 la 74.
Revenind la legăturile prin “coincidență” dintre Șerpe, Rușeț și firma Alfa Star Impex, se observă câteva aspecte. Rușeț și Șerpe sunt colegi de partid în PNL, apoi Alfa Star Impex are sediul principal în comuna Dalboșeț din Caraș- Severin, Emil Șerpe este din comuna Bozovici, județ Caraș-Severin.
Alfa Star Impex a câștigat în 2023 licitația pentru transport persoane pe aria teritorială a județului Caraș-Severin la o valoarea de 33 713 520 lei, iar la vânzări directe prin SEAP, firma a încasat între 2020 și 2024, cât timp Patriciu Rușeț a fost director general interimar și apoi director adjunct, un total de 730 697,45 de lei numai de la Societatea de Transport Public Timișoara, iar în anul 2025, doar până în luna martie, Alfa Star Impex a încasat 15.907.24 de lei de la… Giroceana SRL.
Așteptăm, în cursul zilei de astăzi, reacțiile și eventualele observații ale domnilor Patriciu Rușeț și Emil Șerpe și, eventual, ale primarului din Giroc, Dan Vârtosu, vizavi de greva japoneză a angajaților din transport de la societatea Giroceana și referitor la reparațiile pentru care Alfa Star Impex a fost cea mai bună alegere.
Ce spune conducerea SC Giroceana SRL
După ora prânzului, am primit la redacție și un punct de vedere din partea conducerii şi societății Giroceana SRL.
“1. Până la data redactării prezentei, conducerea Societății Giroceana nu a fost anunțată cu privire la intenția angajaților de a declanșa un conflict de muncă. NU cunoaștem motivele ce au generat această situație ținând cont că raporturile de muncă se desfășoară cu respectarea prevederilor legale, precum și în condițiile negociate prin contractul colectiv și individual de muncă.
Mai mult decât atât, nu există premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă, deoarece nu sunt incidente situațiile prevăzute de art. 126 din Legea 367/2022 privind dialogul social, inclusiv toate drepturile salariale sunt achitate la zi.
Art. 127 alin. 1 din Legea 367/2022, prevede că în toate cazurile în care există premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă, părțile vor sesiza în scris angajatorul (ca procedură prealabilă, obligatorie)despre această situație, precizând revendicările, motivarea acestora, precum și propunerile de soluționare. Pe această cale vă informăm că angajații/lucrătorii nu au sesizat în scris Societatea, eludând prevederile legale.
În continuare, conform art. 128 alin. (2) din Legea invocată supra, informarea privitoare la declanșarea conflictelor colective de muncă și a motivelor declanșării acestora se transmite, în scris, de către părți angajatorului, după caz inspectoratelor teritoriale de muncă sau ministerului responsabil cu dialogul social, după caz. Nici această informare nu a fost înaintată Societății Giroceana.
Și art. 130 conține prevederi obligatotii cu privire la situația de față, dar care nu au fost respectate, după urmează:
Conflictul colectiv de muncă se declanşează numai după înregistrarea prealabilă a acestuia. În acest sens, părţile prevăzute la art. 125:
a) la nivel de unitate, vor notifica angajatorului declanşarea conflictului colectiv de muncă şi vor sesiza în scris inspectoratul teritorial de muncă din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea angajaţii/lucrătorii unităţii care au declanşat conflictul, în vederea concilierii;
Conform discuțiilor de pe grupurile interne, dar și din mediul on-line opinăm că reacția șoferilor și a taxatoarelor survine ca urmare a convocării celor două comisii de disciplină din data de 28.03.2025, pentru doi șoferi din cadrul societății. Menționăm că până în prezent Soietatea Giroceana nu a avut un regulament pentru cercetarea abaterilor disciplinare, chiar dacă au existat zeci de sesizări cu solicitarea expresă a călătorilor de a se lua măsurile legale împotriva abaterilor disciplinare, dar care din păcate nu au fost luate în considerare de fosta conducere.
2. După cum s-a precziat la punctul nr. 1, NU a fost înaintată nicio revendicare, ci opinăm că este pur și simplu o reacție la aplicarea și respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.
3. S-au solcitat oferte de la mai multe companii de profil, iar oferta cea mai avantajoasă a fost a societății Alfa Star Impex S.R.L.
4. Alegerea făcută nu are absolut nicio legătură cu angajarea domnului Rușet Patriciu în cadrul Giroceana. Mai mult decât atât angajarea s-a făcut în martie 2025, iar colaborarea cu societatea Alfa Star Impex SRL, este din decembrie 2024.”, se arată în răspunsul primit la redacție și semnat de Emil Șerpe, administrator al SC Giroceana SRL.