Transparență până la vidanjare

vidanja

Despre transparența care domnește, cu sau fără ghilimele, la Primăria Timișoara s-a vorbit în repetate rânduri. Se pare că atât consilierii locali, cât și publicul interesat s-au obișnuit ca proiectele de hotărâre – doar cele „foarte urgente” – să apară pe site-ul instituției cu 24 de ore sau chiar mai puțin timp înainte de a fi supuse aprobării.

În privința altor documente, primarul susține că municipalitatea timișoreană ar fi un fel de Eden al transparenței, în special în privința achizițiilor publice. În data de 16 februarie, Nicolae Robu afirma următoarele:

„Noi avem transparență totală și dumneavoastră știți cu toții că la orice solicitare, răspunsul se pune pe site-ul primăriei, pentru a-l vedea toată lumea. Deci ce vreți mai mult de atât? Ați văzut că puteți găsi mult mai mult decât ați cerut. N-ați cerut, spre exemplu, să se găsească toate informațiile despre achizițiile publice făcute în instituție pe site. Noi le publicăm, da? Deci, mai mult decât se cere. Că într-o vreme, punctual, mai era câte o solicitare: cine a fost la licitație, care au fost prețurile ș.a.m.d. Eu am dispus să se publice pe site toți parametrii procedurilor de achiziție publică competitivă. Legat de acest subiect, de anumite documente care, încă o dată, nu sunt secrete. Cum să fie secretă o notă internă pe care primarul o dă pentru a solicita publicarea pe site-ul primăriei a tuturor procedurilor cu atribuire directă? Normal că nu-i nimic de ascuns, dimpotrivă, este ceva de laudă, că uite ce face primarul Timișoarei, cere ca până și la aceste lucrări de valoare mică, unde legea îți dă dreptul să faci atribuire directă, să existe transparență totală și să apară pe site-ul primăriei ofertele. Eu am cerut să nu se lucreze cu trei oferte, ci cu cinci oferte, de exemplu, da?, tocmai ca să fie cât mai mică marja de a se crea relații incorecte între beneficiar și prestatorii de diverse lucrări. Aici nu există decât în mintea bolnavă a unora – că trebuie să folosesc acest epitet – partipriuri politice sau de altă natură. Cine e mai bun acela câștigă. Ei, m-am confruntat cu o problemă și am anunțat că astăzi voi face cunoscut lucrul acesta fără să concretizez. Foarte multe lucrări din acestea mici sunt date de directorii școlilor. Până la ora actuală, nu toți directorii au vrut să facă publice pe site-ul primăriei atribuirile directe pe care le-au făcut. Trebuie să știți lucrul acesta și eu sper ca prin presiunea psihologică pe care mediatizarea acestei stări de fapt o va crea și acei directori se vor conforma. Directorii nu sunt sub autoritatea mea. Ei sunt numiți de inspectoratul școlar. Dar este inadmisibil să nu se conformeze unei solicitări de transparență și sper ca până săptămâna viitoare să nu mai fie cazuri în care de la vreo școală să nu avem pe site toate atribuirile directe făcute. Eu nu am măsuri punitive la dispoziție. Sigur că dacă nu se vor conforma, voi sesiza din nou organele de anchetă, să vedem de ce unii nu doresc să fie transparenți”.

Una vorbim, alta postăm

Mai pe scurt, Robu susține că toate procedurile legate de banii publici sunt transparente, iar documentele pot fi vizualizate de orice doritor pe site-ul primăriei. Indignat că unii directori de școli nu i se supun în privința publicării achizițiilor făcute prin atribuire directă, primarul îi amenință cu sesizarea organelor de anchetă.

Pentru a ne lămuri dacă această euforie a transparenței își are temeiul în realitate, nu strică o consultare a site-ului municipalității timișorene. La secțiunea Achiziții publice, capitolul Contracte concesiuni, de exemplu, figurează șase contracte mari și late, cel mai recent fiind datat 21.10.2014. Greu de crezut că primăria nu a mai concesionat de atunci încoace nimic. Secțiunea Documente licitații e ca și scoasă din circuit, acolo putând fi găsite piese de muzeu precum Parcul Copiilor sau Parcul Rozelor, finalizate acum… patru ani!

Capitolul Cumpărări directe este mai bogat, cu o sumedenie de contracte structurate pe anii 2013-2016. Pentru anul în curs există doar două contracte de acest tip, unul pentru colectarea cadavrelor de animale și altul pentru întreținerea și dezvoltarea sistemului informatic de management al documentelor și al fluxurilor de lucru.

La Anunțuri de atribuire, pe luna în curs nu se regăsește cel menționat chiar de primarul Robu acum trei zile, referitor la lucrările suplimentare de la Liceul „Loga”.

În schimb, aflăm că municipalitatea angajează deținuți (minimum 30 și maximum 250) de la Penitenciarul Timișoara pentru a presta diverse munci, fiind pusă la bătaie suma de 1,4 milioane de lei în acest scop. Conform contractului aferent, deținuții se vor ocupa de munci necalificate de igienizare și ecologizare a unor terenuri virane, a curților și spațiilor verzi aparținând școlilor și spitalelor, a Pădurii Verzi, a Grădinii Zoologice și a altor spații.

La capitolul achiziții publice în desfășurare există doar patru mențiuni, referitoare la reevaluarea unor imobile, lucrări suplimentare la Liceul Calderon, furnizarea unor echipamente auxiliare pentru centrul de dezvoltare a competențelor automotive și furnizarea unor dotări pentru proiectul de reabilitare a malurilor Begăi. Chiar nu se mai desfășoară nimic altceva? Lipsesc, de exemplu, mențiunile referitoare la pasajele Popa Șapcă și Jiul, precum și la alte proiecte despre care s-a vorbit foarte mult, dar a căror documentație pare foarte greu de găsit.

Secțiunea Licitații de pe site-ul primăriei nu oferă nici o noutate. De la anunțul cu privire la închirierea Cramei 700, postat anul trecut în luna august, se pare că nici o altă licitație nu a tulburat liniștea din primărie.

Mărunțișuri, cât cuprinde

Dacă procedurile privind marile proiecte sunt cam discrete, în schimb, mulțumită intervenției exprese a primarului Nicolae Robu, rubrica principală de anunțuri de pe site-ul municipalității a fost inundată, în ultimele zile, de știri de maximă importanță pentru oraș, referitoare la achizițiile făcute de școlile timișorene. Orice doritor poate afla despre invitațiile de participare la procedurile de achiziție a serviciilor de dezinsecție și vidanjare la Colegiul Național „C.D. Loga”, a legumelor și fructelor la Colegiul „Ion Vidu”, a scăunelelor de grădiniță la Școala gimnazială nr. 2 sau a materialului didactic (termometre, rigle, markere, cântare) necesar desfășurării Olimpiadei naționale de fizică la Liceul „Grigore Moisil”. Transparență, nu glumă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *