„Transmission Roumanie”, la Casa Artelor

Casa Artelor găzduiește astăzi, începând de la ora 19,30, evenimentul „Libertate pentru plante și un nou pact pentru umanitate”. Acesta reprezintă ultima etapă a proiectului „Transmission Roumanie” (Bucuresti/ Cluj-Napoca/ Iaşi/ Timișoara) inițiat de artistul Yann Toma (foto) în dialog cu criticul de artă și teoreticianul Cristian Nae în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

„Artistul propune o privire asupra aspectelor care fundamentează astăzi conștiința noastră socială și cea legată de mediul natural. Având un caracter participativ și performativ, proiectul se constituie într-un exercițiu de relaționare interumană prin intermediul unui limbaj universal, cel al codului Morse. Mesajele traduse în semnale luminoase generate de dispozitive concepute de artist funcționează ca pretext pentru reconfigurarea simbolică a unui țesut social fragmentat de intervenția brutală a capitalismului agresiv.

Yann Toma este un artist francez contemporan preocupat nu doar de estetică, ci și de actualitatea socio-politică, asumând o conștiință a responsabilității conturate de un crez civic ce i-a permis numeroase colaborări cu actori din sfera industrială, politică sau a cercetării. Artistul este președinte al Ouest-Lumière, fostă întreprindere de electricitate din Lyon creată la începutul secolului al XX-lea, pe care a readus-o la viață în 1991. De asemenea, Yann Toma este cercetător în cadrul Universității Paris-1 Panthéon-Sorbonne și ocupă, în mod excepțional, funcția de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, participând, în această calitate, la Conferința Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) în 2015.

Ferm convins de importanța recuperării și prezervării țesutului social, Yann Toma apelează la noțiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens este opera participativă <<Human Energy>>, creată în contextul negocierilor din timpul COP21. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație pentru telefonul mobil, Runtastic, transformând simbolul parizian într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice timp de o săptămână. Operele sale se regăsesc în numeroase colecții, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris”, subliniază organizatorii evenimentului realizat în parteneriat cu Asociația T-Act, Institutul Francez Timișoara şi Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns