Tradiţiile bănăţene se fabrică… la mall

sorocu2

Zece perechi de costume populare, unice în ţară, sunt în lucru la un atelier de specialitate din mall-ul timişorean. Este vorba despre 20 de costume populare destinate membrilor Ansamblului „Sorocu’ Fibiş”. Pentru crearea acestora s-au alocat bani din bugetul local, hotărârea de consiliu primind aviz favorabil. Astfel, un costum popular autentic va costa 1.000 de lei.

Costume unice în ţară

Pentru realizarea acestor costume, Ion Olteanu, conducătorul ansamblului, a făcut rost de câteva modele de cămăşi de la urmaşii bătrânilor satului. Nici unul dintre ei nu mai trăieşte în prezent. „Sunt cămăşi de in de la bătrâni din Alioş, unice în acest colţ de ţară. Erau folosite de cei care dansau tradiţionalul <>, specific pustei Banatului. Este un dans din zona Alioş-Fibiş care are 44 de tipuri de bătăi de picior, dar şi de palme, diferite. Am vorbit cu cei cărora le-am dus costumele la făcut să nu multiplice modelele măcar vreo doi-trei ani de acum înainte, pentru a avea noi unicatele”, spune Ion Olteanu.

sorocuDansatorii care au cucerit România

Dintre dansatorii care au încântat publicul din ţara noastră încă de pe vremea comunismului, doar unul singur mai trăieşte. „Mi-a povestit unul dintre dansatori că a participat, înainte de 1989, la un concurs de dans, cu ansambluri din toată ţara. Câştigător a fost declarat ansamblul din Scorniceşti, însă lor li s-a spus, ulterior, că ei ar fi trebuit să ia trofeul”, afirmă Ion Olteanu. Pe de altă parte, cei mai mici dintre păstrătorii tradiţiilor bănăţene vin puternic din urmă. Anul trecut, au reuşit să obţină locul I la Festivalul „Dobroge, mândră grădină”.

Un veşmânt popular de la începutul secolului trecut
sorocu1
Membrii ansamblului au participat, până acum, la competiţii şi diferite spectacole fie în costume împrumutate, fie în unele… improvizate. „Am găsit un palton vechi, iar un croitor bătrân a reuşit să îmi facă 15 perechi de cioareci din stofă. „Am avut în ansamblu un costum împrumutat de la o doamnă care are acum 70 de ani. Costumul a fost purtat de bunica ei, când a fost mireasă”, adaugă Ion Olteanu.

Cei mici duc tradiţia mai departe

Cei mai mici dintre păstrătorii tradiţiilor bănăţene autentice sunt în clasa pregătitoare. Patru copilaşi dornici să înveţe tradiţionalul dans „soroc”, din pusta bănăţeană învaţă paşii, încet-încet. În ansamblu sunt opt perechi de copii din clasa pregătitoare până într-a IV-a, însă printre dansatori sunt şi tineri de 20 de ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *