Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci și ce nu este bine

oua de paste

Duminică, toți creștin-ortodocșii se bucură de Învierea Domnului. Tradiția ortodoxă cuprinde, de asemenea, câteva obiceiuri de care oamenii țin cont cu sfințenie. După șapte săptămâni de post și de pocăință, creștinii merg la biserică pentru a vesti învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau că viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucrezi câmpul dacă vor dormi de Paște.

De asemenea, nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ții în casă. De fiecare dată când familia are parte de momente dificile, este bine să se aprindă lumânarea. De asemenea, și atunci când este furtună ori o calamitate, este bine să se aprindă această lumânare.

O altă tradiție spune că în ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare. Se spune că transpiri tot anul, potrivit tradiției populare.

Pentru că sunt considerate de leac, se păstrează bucăți din pască și anafură în casă. Acestea pot fi date animalelor bolnave ori membrilor familiei.

Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşte, cu acea persoană te vei întâlni pe lumea cealaltă.

Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică, vei avea noroc tot anul, scrie huff.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *