Tradiţii respectate cu sfinţenie într-o comună timişeană

Comunitatea maghiară a unei comune timişene organizează sâmbătă tradiționalul Bal mascat. Aflăm aceasta dintr-un petic de hârtie afișat la vedere lângă biroul primarului, ca să nu uite de eveniment.

Despre bal, însă, ne spune mai multe viceprimărița din Otelec, Kuti Klara, cea care se ocupă cu organizarea lui. Trebuie menționat că tradiția balurilor în Banat, cu fericitele excepții care confirmă regula, aproape că a fost uitată, mai ales în satele repopulate cu români veniți din toată țara. În comunitățile maghiare, însă, tradiția este respectată cu sfințenie.

Organizatoarea afirmă că, de 33 de ani, un astfel de eveniment este organizat anual la Otelec. La el participă cel puțin o sută de persoane, iar numărul măștilor care intră în concurs depășește cifra zece.

Citeşte şi: VIDEO – Ofiţer sub acoperire, bătut de jandarmi! Clipul a ajuns viral pe internet

Balul cu măști nu este singurul organizat de comunitatea maghiară la căminul cultural din localitate. Înaintea lui au fost Balul pensionarilor, în aprilie, Balul pomului de mai, Balul Rugii, în septembrie, Balul strugurilor, Balul de Crăciun și, poate, și altele.

Cum localitatea-reședință a comunei este una preponderent maghiară, iar satul aparținător Johannisfeld, cu populație majoritar românească, aflăm de la primar că s-a încercat reînvierea tradiției balurilor în acest sat, dar fără succes.

La prima tentativă, doar vreo 12 români dintre cei care populează astăzi fosta localitate șvăbească au răspuns invitației. Edilul însă spune că se va organiza în această primăvară un bal al pensionarilor și crede că, de această dată, nu va da greș, căci, cu această ocazie, se vor pune în funcție și ceaunele.

Îi replicăm că pentru românii bănățeni gătitul la ceaun nu e specific… ci cel la cazan. „Ceaun, cazan, cum vreți”, ne spune primarul. „Sunt sigur că pensionarilor din Ionel (numele românesc al satului – n.r.) le va face plăcere să se întâlnească și, astfel, să-și aducă aminte de frumoasele baluri de altădată”, a adăugat edilul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Tradiţii respectate cu sfinţenie într-o comună timişeană

  1. Doamna viceprimar a uitat sa specifice ca balul este organizat de o asociație si anume Asociatia Otelek Magyarul Magyarokert care s-a ocupat si de balul strugurilor si de concursul gastronomic, gala de box.Toate acestea fiind posibile cu finantari proprii cat si cu sponsorizari de la oamenii din sat.

    1. Da aveți dreptate doamna Anonim2.V-ati pronunțat greșit cu ,, asociația voastră, „.Eu nu fac parte din asociatii sau alte grupuri. Eu stau din afara satului si observ multe.Cand se faceau baluri inainte ce se facea cu banii strânși? Acum se vede. S-au dat cadouri la copii, se ajuta familiile care au nevoie.M -ai lăsați castigul propriu si mai ajutati si pe altii.Iar daca aveti cum ar ttebui sa ajutati acea asociație nu sa le puneti piedica ca vreau sa faca ceva ca nu fac pentru ei nimic,fac pentru sat.Sat din care faceti si d-voastra parte.

Lasă un răspuns