Tradiții în Ajun de Crăciun pentru creștinii pe rit vechi din Banat

craciun sarbi

Zeci de mii de credincioşi pravoslavnici din judeţul Timiş se pregătesc să întâmpine Crăciunul pe stil vechi. În Banat, Naşterea Domnului este întâmpinată cu obiceiuri specifice de etnicii sârbi.

În Ajun, gospodinele pregătesc cesnica sau prăjitura cu bănuţ, cum mai este ea denumită. De asemenea, are loc tradiţionalul ceremonial al aprinderii trunchiului de stejar, denumit Badnjak.

Ucrainenii din Caraş-Severin pregătesc de Crăciun nu mai puţin de 12 feluri de preparate culinare. Potrivit tradiţiei, acest lucru reprezintă numărul apostolilor lui Iisus Hristos.

Gospodinele prepară colţunaşi îndesaţi cu varza acră, cartofi sau gem, holubtsi, adică sarmale de pasat, ciuperci cu usturoi ori cu rântaş, peşte, ardei copţi, fasole verde, cartofi natur sau fierţi în coajă. Dintre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor, de Crăciun, se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi pampushke-le, adică gogoşile umplute cu gem.

La Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara, trunchiul de stejar va fi aprins, după care va urma vecernia. Flăcările butucului simbolizează lumina pe care Mântuitorul o aduce în lume, iar cu cât flăcările sunt mai înalte, cu atât iertarea primită de la Dumnezeu este mai mare şi pravoslavnicii cred că vor avea un an mai bun.

La Arad, comunitatea sârbă se va strânge la ora 17:00, la Biserica Sârbă din Gai pentru a participa la aprinderea stejarului.

Credincioşii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc acum Crăciunul, sărbătoarea fiind decalată cu 13 zile faţă de ceilalţi ortodocşi, pentru că nu au acceptat trecerea, în 1924, la calendarul gregorian, decizând să rămână la cel iulian.

 

radiotimisoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *