Tot mai multe state impun restricții de circulație pentru români. Care sunt acestea și ce îi așteaptă pe cei care au drum pe acolo

Accesul românilor este interzis de tot mai multe state din cauza situației epidemiei de coronavirus din țara noastră. Până în acest moment sunt 20 de state care au introdus restricții, majoritatea din Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI: De ce coronavirusul nu a dispărut, deși a venit căldura? Epidemiolog: „Nu e suficient să modifice lucrurile în mod semnificativ”

Astfel, cele 20 de state care interzic accesul românilor sau impun anumite restricții pentru a intra pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria, transmite Digi24.

Din categoria “roşie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina.

În ceea ce privește statele membre ale Uniunii Europene, în categoria “galbenă” , până în prezent, aici se înscriu Bulgaria, Portugalia, Suedia şi România. Tot aici intră şi Marea Britanie.

Cei care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Restricțiile impuse de Austria

Cetățenii români cu destinație finală Austria vor putea intra în acest stat doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile, în absența acestuia urmând să intre în carantină 14 zile. Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Grecia impune și ea restricții românilor

Românii care merg în Grecia în această perioadă trebuie să completeze, cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic, iar din 15 iulie, autoritățile elene vor condiționa intrarea în baza unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 3 zile, plus formularul electronic.

În Cipru, cetățenii români pot intra doar dacă prezintă un certificat medical de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.

Restricții și în statele baltice

Cetățenii români care intră în Estonia sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile, iar cei care sosesc în Letonia trebuie să intre în izolare sau carantină tot pentru o perioadă de 14 zile.

Lituania, pe de altă parte, a decis să-și închidă granițele pentru români, accesul rezidenților din România în statul baltic urmând să fie interzis din 13 iulie.

Românii au primit interzis din partea Finlandei și Maltei

Accesul românilor pe teritoriul Finlandei este complet interzis și este interzis tranzitul către alte destinații din afara țării. Excepția fac cei care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

Malta a interzis de asemenea accesul pe teritoriul său a cetățenilor români.

Danemarca permite intrarea pe teritoriul său românilor cu condiția ca aceștia să dovedească faptul că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare, care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată.

Irlanda impune cetățenilor români care ajung pe teritoriul ei 14 zile de carantină.

Olanda recomandă de asemenea auto izolarea pentru 14 zile.

Slovacia impune autoizolare efectuarea unui test molecular pentru COVID-19, după a 5-a zi, iar dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. Românii pot tranzita însă teritoriul acestei țări, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul acesteia.

Slovenia aplică și ea măsura izolării pentru 14 zile, iar tranzitul cetățenilor români spre țara de rezidență nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în cel mult 12 ore.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

2 Comments
Carmen 13 iulie 2020
Tot timpul am stiut,ca Putem conta pe ajutorul EU .😅😉
nu-i bai 13 iulie 2020
vine CCR si anuleaza restrictiile