Tot ce mişcă pe lanţul agroalimentar, la control intensiv. Ce se întâmplă cu carnea de miel, peștele, brânzeturile sau ouăle

piete 2

Tot ce mişcă pe lanţul alimentar a intrat deja în colimatorul Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul unei acţiuni ample, premergătoare Sărbătorilor Pascale. Inclusiv fermele urmează să fie luate la puricat de medicii veterinari, iar în pieţe şi târguri îşi vor face simţită prezenţa şi reprezentanţii altor instituţii, precum Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau Autoritatea naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Acţiunile de control îi includ pe toţi medicii din cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene, respectiv circumscripţiilor zonale. E luată în vizor respectarea condiţiilor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică şi se verifică inclusiv fermele în care se sacrifică animale.

Medicii veterinari, prezenţi la datorie inclusiv sâmbăta şi duminica

Până în data de 7 aprilie va fi asigurată permanenţa la nivelul unităţilor judeţene şi teritoriale ale ANSVSA, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. La sediile acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Informațiile se vor regăsi inclusiv pe site-urile direcţiilor județene ale agenţiei. Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, afirmă că, din experienţa controalelor efectuate în anii trecuţi în perioada Paştelui, cele mai frecvente abateri de la norme se constată la depozitarea produselor alimentare, fiind vorba atât despre igiena necorespunzătoare, cât şi despre păstrarea laolaltă a anumitor alimente care ar trebui să stea separat, cât şi refrigerarea necorespunzătoare a multor produse.

„Sunt deja mobilizaţi toţi medicii veterinari, iar un prim raport referitor la controalele în exploataţiile de animale îl vom avea în jurul datei de 20 martie”, susţine Adrian Popa.

Fiscul şi Protecţia Consumatorului, prezente şi ele la controale

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene şi locale (primării, consilii judeţene, instituţia prefectului, ANAF, Protecţia Consumatorului etc.), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control.

Reguli privitoare la animalele destinate sacrificării

Acţiunile de control vor avea în vedere modul în care sunt respectate mai multe cerințe. Astfel, la exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport, distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta va fi verificată în primul rând deţinerea autorizării sau înregistrării sanitar-veterinare.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone neafectate de boli transmisibile, atenţionează ANSVSA. Operatorii economici de pe lanţul agroalimentar trebuie să fie atenţi, totodată, la respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător.

Transportul mieilor pentru tăiere trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar şi trebuie însoţit de certificate sanitar-veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA.

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.

Spaţiile respective, care vor funcţiona doar în perioada 30 martie – 15 aprilie, trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.

Carnea de miel

Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi doar după efectuarea examenului ante- şi post-mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare, iar temperatura corespunzătoare va fi păstrată inclusiv pe perioada transportului cărnii refrigerate sau congelate.

Ouăle şi produsele din ouă

Producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare. Ouăle trebuie marcate cu codul producătorului şi trebuie să provină din centre de ambalare a ouălor autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile acestor produse. Cele cu coaja crăpată sau lovită vor fi retrase de la comercializare şi dirijate către o unitate de neutralizare sau de prelucrare tehnică.

Verificări inclusiv la micii producători de lapte şi brânzeturi

Micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar, dar şi să facă dovada că laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi provine de la animale sănătoase, crescute în ferme sau exploataţii autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar.

În acelaşi timp, micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri trebuie să deţină carnete de sănătate pentru animalele de la care provine laptele. Brânzeturile destinate comercializării de către micii producători trebuie expuse la vânzare în spaţiile special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox etc.). Lactatele trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării inclusiv pe durata transportului.

În cazul în care transportul şi păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării directe cu amănuntul se realizează în putini, acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării, atrage atenţia ANSVSA. Comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Peştele şi produsele din pescuit

Spaţiile şi locurile unde se comercializează peştele şi produsele din pescuit trebuie să fie înregistrate sanitar-veterinar şi să îndeplinească condiţiile stabilite pentru desfăşurarea acestor activităţi. Trebuie respectate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare cu privire la transportul, depozitarea şi expunerea spre comercializare a peştelui şi produselor din pescuit.

Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui şi produselor din pescuit proaspete trebuie să fie obţinută numai din apă potabilă și să fie asigurată pe întreaga perioadă de expunere. Trebuie asigurată trasabilitatea peştelui şi produselor din pescuit prin etichete şi alte documente însoţitoare, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură (sistem de creştere controlată) sau sunt capturate din mediul sălbatic.

Cozonaci, plăcinte, prăjituri, legume şi alte produse

Alte produse alimentare tradiţionale – cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon etc. – se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, sub controlul personalului de specialitate. În cazul în care, cu ocazia controalelor, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari pot suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor sau pot confisca produsele alimentare ce pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *