Timişorenii sunt aşteptaţi la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022

Timişorenii sunt aşteptaţi la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022

Timișorenii sunt extrem de avantajați geografic, fiind românii care se află, în această perioadă, cel mai aproape de Capitala Europeană a Culturii 2022, Novi Sad, pe care o pot vizita cu ușurință fie la vreme de weekend, fie pe durata unui mic concediu care le va prilejui nu doar explorarea unui spațiu urban extrem de interesant, ci și participarea la o suită de evenimente culturale de marcă, de la expoziții internaționale la spectacole de prim rang și concerte speciale, demne de frecventat cu asupra de măsură.

„Timp și Univers – Expoziția Timpului” , o călătorie de la întuneric la lumină prin intermediul unui mix de artă digitală și analogică, „ Avangarda feministă”, găzduită la Muzeul de Artă Contemporană al Vojvodinei, „Șalul ca significant cultural” și „Să crești în Cetatea Culturii” sunt doar câteva dintre expoziţiile ce pot fi vizitate în Capitala Europeană a Culturii 2022.

Timişorenii sunt aşteptaţi la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022

Un oraș unic pentru istoria și arhitectura sa, dar și urbe natală a unor artiști și oameni de știință sârbi de renume mondial, Novi Sad a intrat în 2022 cu un sentiment reînnoit de mândrie, fiind primul din țară care a primit această onoare. Se alătură orașelor Kaunas – Lituania și Esch-sur-Alzette – Luxemburg, drept cele trei selecții pentru 2022.

Novi Sad este acum împodobit cu lumini și proiecții ale campaniei „Pentru Noi Poduri”, un joc de cuvinte în programele noilor evenimente care poartă numele podurilor care traversează Dunărea. Cu un calendar de peste 1.500 de evenimente culturale, orașul speră să-și conecteze în continuare locuitorii și comunitatea culturală a regiunii prin „poduri” cu Uniunea Europeană și să le consolideze legăturile cu restul zonei Balcanilor de Vest, punctează Radio România.

Peste 1.700 de artiști europeni și mondiali din peste 45 de țări vor spune povestea Atenei sârbe printr-un vizor al valorilor europene comune, dar și provocările pe care le întâmpină. Narațiunea programului proiectului „Novi Sad 2022” provine din sloganul „Pentru noi poduri”, care reprezintă ideea de a construi noi poduri de cooperare și schimb între artiști și organizații din Novi Sad și Serbia cu scena culturală europeană.

Podurile și istoria oraşului Novi Sad sunt strâns legate între ele. În cadrul proiectului, punțile vor fi folosite pentru a conecta oameni, programe și locuri care sunt o parte crucială pentru a avea un impact pozitiv asupra identității culturale a orașului. Patru poduri de programe („Dragoste”, „Speranță”, „Libertate” și „Curcubeu”) reprezintă opt arcade diferite ale programului în cadrul proiectului („Doček”, „A doua Europă”, „Migrații”, „Fortăreața Păcii”, „ Viitorul Europei”, „Eroine”, „Marea Dunării” și „Caleidoscopul culturii”).

Orașul Novi Sad, capitala provinciei autonome Voivodina din Serbia, este unul dintre cele mai mari centre industriale și culturale, fiind cunoscut și sub numele de „Atena Sârbească”. Orașul se află în regiunea Bačka de Sud, iar populația sa, de aproximativ 300.000 de oameni, este formată, printre alte naționalități, și din câteva sute de români.

Novi Sad este al doilea oraș ca mărime și importanță din Serbia, după Belgrad, fiind situat la granița dintre regiunile Bačka și Srem, pe malurile Dunării și Canalului Dunăre-Tisa-Dunăre, lângă pantele nordice ale muntelui Fruška Gora. De când a fost fondat, în anul 1694, Novi Sad a devenit centrul culturii sârbești, câștigându-și pe bună dreptate numele de Atena sârbească. Astăzi, Novi Sad este un mare centru industrial și financiar al economiei sârbești și, de asemenea, unul dintre cele mai dezvoltate locuri din zonă după numărul de clădiri și edificii. Numele Novi Sad înseamnă „plantații noi”, în limba sârbă.

Orașul Novi Sad din nordul Serbiei poate fi unul dificil de „deslușit”. Întins pe malul Dunării, orașul reușește să jongleze cumva cu o grămadă de caracteristici opuse. Novi Sad este al doilea oraș ca mărime al Serbiei și, totuși, pare, în mare parte, trecut cu vederea de turiști. Adevărul este că ceea ce poate fi cel mai atrăgător la o excursie în Novi Sad este atmosfera și complexitatea orașului.

Când vine vorba de Serbia, Belgradul atrage toată atenția. Și, într-adevăr, orașul este electrizant. Arhitectura este superbă, viața de noapte este incredibilă, iar atmosfera este tinerească și distractivă. Dar, cu toate acestea, este un nonsens să mergi în Serbia și să nu vizitezi Novi Sad, care se află la aproximativ 90 de km nord de capitală.

Novi Sad este unic în primul rând pentru că este capitala provinciei Voivodina, regiune autonomă din Serbia, dar și pentru că are 26 de grupuri etnice și şase limbi oficiale. Este un oraș deschis și tolerant, cu oameni prietenoși, care sunt mândri de diversitatea lor culturală. Este mai colorat și mai ornamentat decât multe orașe din Balcani, cu o arhitectură mai intrigantă și mai plină de caracter.

Timişorenii care se decid să viziteze oraşul pot, bunăoară, să admire clădirile în nuanţe pline de pitoresc. Novi Sad este un oraș surprinzător de vibrant – de fapt, este unul dintre cele mai colorate orașe din lume! Există multe străzi colorate în tot orașul, dar Strada Dunavksa este unul dintre locurile preferate de vizitat în Novi Sad și este, de asemenea, aproape de inima vieții de noapte din Novi Sad. Zona din jurul pieței principale este și ea foarte vibrantă și frumoasă.

Ei se pot, de asemenea, bucura de catedrala din gresie colorată – Probabil că nu veți vedea niciodată o altă catedrală ca cea din Novi Sad. Din punct de vedere tehnic nu este o catedrală (acea onoare aparține catedralei din Subotica, Serbia), însă toți localnicii ignoră această pedanterie și o numesc „Catedrală”. Acoperișul său se remarcă prin țiglele incredibil de colorate de pe acoperiș, care strălucesc în soare – o adevărată construcție arhitectonică ce trebuie neapărat văzută.

Alţii pot alege să meargă la Cetatea Petrovaradin – Poreclită „Gibraltarul Dunării” este o fortăreață din orașul Petrovaradin, el însuși parte a orașului Novi Sad, Serbia. Dacă aveți doar o zi de petrecut în Novi Sad și vă întrebați care este cel mai impresionant loc, asigurați-vă că veniți aici. Cetatea din Novi Sad este una dintre cele mai mari din regiune.

Cel mai bine este să mergeți acolo pe jos, astfel încât să puteți înțelege importanța sa strategică. Are o priveliște superbă spre Dunăre și spre centrul orașului, iar sub cetate sunt kilometri de tuneluri subterane care așteaptă să fie descoperite, bineînțeles printr-un tur organizat. Probabil cel mai cunoscut reper din Novi Sad este Cetatea Petrovaradin.

Odihnindu-se deasupra Dunării pe malul îndepărtat, această fortăreață impresionantă cu o istorie profundă, din zona Petrovaradin, pare să fi fost întemeiată încă din Epoca paleolitică. Situată pe o stâncă mare amplasată strategic, nu este greu de înțeles de ce. Actualele fortificații își datorează designul actual Imperiului Austriac, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, deși fortificațiile din Petrovaradin există de când romanii au cucerit regiunea.

Astăzi, cetatea a fost deschisă publicului și găzduiește Muzeul Orașului Novi Sad. Deși există o taxă de intrare la muzeu, este gratuit să cutreierați terenurile din Petrovaradin. De la meterezele superioare, există vederi minunate asupra Dunării și asupra orizontului Novi Sad. Direct sub cetate se afla un mic cartier plin de farmec antic. Cu acoperișuri tradiționale, lămpi elegante și străzi liniștite, pietruite, această parte a orașului este diferită de oricare alta.

Pentru a ajunge aici trebuie să traversați Podul Varadinski peste Dunăre, iar acest lucru este deja un motiv grozav pentru a vizita acest loc, întrucât priveliștile către cetate sunt pur și simplu splendide (puteți lua și autobuzul, dar nu este la fel de distractiv!). Cetatea a fost construită între 1692 și 1780, însă primele fortificații au fost prezente în această zonă cu câteva secole înainte. Odată ce armata austriacă a cucerit locul în timpul războiului cu Imperiul Otoman, au demolat clădirile vechi și au construit o fortăreață nou-nouță pe care o putem admira și astăzi. Un loc absolut divin!

Majoritatea vizitatorilor merg doar la Turnul cu Ceas din partea superioară a cetății (care amintește de turnul cu ceas din Graz, Austria) și, cu siguranță, asta pentru că pot vedea cea mai bună panoramă a orașului Novi Sad de aici. Dar, interesant ar fi să pătrundeți mai „adânc” în cetate și să îi vedeți bastioanele, barăcile și porțile, dar și zona subterană.

Timişorenii sunt aşteptaţi la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022

Vizitatorii au şi şansa de a explora Exit Festival – În zilele noastre, cetatea Petrovaradin găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din regiune – EXIT (premiat de două ori cu titlul de Cel mai bun festival major din Europa). În fiecare an, atrage zeci de mii de oameni care doresc să-i urmărească live pe câțiva dintre cei mai populari interpreți din diferite genuri muzicale, de la rock la techno.

Dacă doriți să cumpărați câteva suveniruri unice din Novi Sad, vă puteți opri la Studio Radošević, situat chiar la intrarea în cetate prin poarta Ludwig. Cel mai mare aflux de oameni în Novi Sad în fiecare an este pentru extrem de popularul EXIT Festival. Desfășurat în timpul verii (anul acesta, între 7 și 10 iulie), în fortăreața Petrovaradin, acest festival de patru zile combină spectacole muzicale de clasă mondială cu mesaje sociale importante.

Bănăţenii ştiu bine: dacă ajungi la Novi Sad, musai să guşti niște ćevapčići – Aproximativ pronunțați „ce-vap-ci-ci”, acești cârnați sunt experiența balcanică prin excelență. Înfruptați-vă mai mult decât rezonabil într-unul dintre numeroasele roštilj (restaurante cu grătar) împrăștiate în Novi Sad și practic oriunde în Serbia. Un preparat delicios pe care trebuie să-l adăugați la lista de lucruri inedite pe care să le faceți în Novi Sad!

Vă aflați în inima țării agricole sârbe, ceea ce înseamnă că trebuie să încercați mâncărurile locale. Zmeura, brânzeturile și mezelurile sunt disponibile din abundență, precum și mâncărurile copioase, cum ar fi burek (produse de patiserie umplute cu spanac și brânză), ćevapčići (carne la grătar servită într-o pâine cu smântână) și indulgentul Index Sandwich (un rulou umplut cu brânză topită, șuncă, ciuperci și șuvițe de sos), care a fost inventat în Novi Sad.

Printre restaurantele care merită vizitate se numără Fish i Zeleniš (cunoscut pentru serviciul său primitor), Project 72 Wine & Deli (pentru preparate sârbești) și Čarda Aqua Doria (pentru priveliștile sale spre râu).

La fel, puteţi să vă aventurați în Parcul Național Fruška Gora – Fruška Gora este plin de păduri și trasee pentru drumeții. De asemenea, aici este turnul TV din mijlocul Fruška Gora, afectat în timpul bombardamentelor NATO din 1999. Este ciudat să vezi această structură uriașă distrusă, ieșind parcă de nicăieri. Imediat la sud de Novi Sad, se află dealurile împădurite din Parcul Național Fruška Gora.

Întrucât parcul se află la doar 10 km de Novi Sad, devine o opțiune destul de ușoară pentru o excursie de o zi din Novi Sad. Prin parc sunt împrăștiate trasee de drumeții și mănăstiri, toate printre niște păduri cu adevărat frumoase. Dealurile din Parcul Național Fruška Gora se află la o scurtă plimbare cu mașina sau cu bicicleta, cu o mulțime de trasee de drumeții și ciclism de explorat, precum și câteva lacuri, numai bune pentru înot și pescuit.

Datorită terenului plat al orașului, a atitudinii prietenoase a localnicilor cu mediul și a pistelor extinse pentru biciclete, Novi Sad este un loc minunat de văzut cu bicicleta, cu tarife rezonabile de închiriere și multe puncte de preluare și predare. De asemenea, este foarte accesibil pe jos. Ghizii turistici oferă tururi gratuite de 90 de minute, cu plecare din fața Teatrului Național Sârb, de două ori pe zi. Pentru cei care caută un plus de aventură, este posibil să închirieze un caiac sau o canoe și să vadă priveliștile de pe apă.

Unii veţi decide să vizitați cramele și mănăstirile din jurul Novi Sad – Unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Novi Sad nu se află de fapt în Novi Sad, în sine. Chiar în afara orașului, la aproximativ 10-15 minute de mers cu mașina, puteți „cerceta” o mulțime de mănăstiri care mai de care mai frumoase, precum și mici crame locale. Una dintre cele mai reprezentative este Krušedol, cu porțile sale de un roșu aprins și terenurile frumoase.

Acesta este și ținutul vinurilor, așa că faceți-vă timp să vă opriți la podgoriile cu „vinski podrum” (pivniță), pentru a încerca unele dintre soiurile locale. Bermet, un vin de desert, din această regiune se presupune că a fost servit pe Titanic.

Puteţi alege să rătăciți pe străzile lăturalnice – Centrul orașului Novi Sad este amenajat într-un mod cel puțin interesant. Dincolo de câteva străzi principale, o mare parte din centrul orașului te face să te simți ca și cum ai fi undeva pe străzile „din spate” ale orașului, care, de multe ori, arată o vedere nefiltrată asupra locului, întrucât primesc ceva mai puțină grijă și atenție.

În Novi Sad, pur și simplu dacă vă abateți de la un loc important, cum ar fi Piața Libertății, aveți impresia că vă aflați într-un oraș mult mai liniștit și mai „umil”. Asta nu înseamnă neapărat că nu veți întâlni o mulțime de clădiri mărețe, ci doar că acestea se află într-o stare ceva mai uzată. În mai multe locuri din apropierea Zmaj Jovina, veți găsi arcade care trec prin complexe de clădiri până la următoarea stradă.

Puteţi să vă odihniți la o cafenea – Un element de bază mereu prezent în Balcani, cultura cafenelelor este „vie” și în Novi Sad. Atât fosta Austro-Ungarie, cât și Balcanii sunt cunoscuți pentru cultura splendidă a cafenelelor, iar Novi Sad, ca o combinație perfectă a acestor două moșteniri, reprezintă o scenă minunată a acestora. În centrul orașului și pe străzile sale pietonale, veți găsi zeci și zeci de cafenele din care să alegeți.

În lunile mai calde, fiecare are zone ample de relaxare în aer liber, care sunt rareori goale. Strada pietonală Zmaj Jovina este centrul tuturor acestor cafenele. Dacă nu sunteți un fan al cafelei turcești, nu vă temeți! Cafenelele din Novi Sad servesc mai mult băutură locală și adesea fac și înghețată în timpul verii. Ori de câte ori doriți să stați la o ceașcă de cafea, nu va trebui să căutați prea mult un loc frumos, deoarece în partea centrală există cafenele la aproape fiecare colț de stradă.

De asemenea, puteţi vă minunați de Piața Principală – Piața Libertății sau Trg Slobode – în sârbă, este marea piață din centrul vechi al orașului. Piața este „căptușită” de unele dintre cele mai importante și frumoase clădiri și repere din Novi Sad. Greu de ratat este turnul falnic al Bisericii Numele Mariei. Această biserică de renaștere gotică, ce arată ca o catedrală și, de altfel, așa și este numită de localnici, nu este, de fapt, catedrală. Trebuie remarcat faptul că această clădire din secolul al XIX-lea este o biserică romano-catolică și nu ortodoxă, ca majoritatea celor din Serbia.

Dincolo de piață, vizavi de biserică, pe lângă o statuie a fostului primar Svetozar Miletić, se află eleganta Primărie. Între cele două, un șir de clădiri superbe neo-renascentiste conferă pieței un anumit aer de noblețe. O mare parte a orașului a trebuit să fie reconstruită după Revoluția din 1848, de când datează multe dintre aceste clădiri. Veți găsi aici multe dintre atracțiile oferite de Novi Sad, inclusiv frumoasa primărie neo-renascentistă construită în 1895 și Biserica Numele Mariei datând din aceeași perioadă, cea mai înaltă biserică din regiunea Bačka de la granița dintre Serbia și Ungaria.

În timp ce aceste două clădiri vă vor atrage atenția imediat, există mai multe obiective pe care nu ar fi bine să le ratați. Pe o parte a Trg Slobode, veți vedea frumoasa clădire a băncii Vojvodjanska. În trecut, a servit drept hotel de lux, cel mai popular loc pentru baluri de lux și loc de întâlnire pentru politicienii locali (aici, în noiembrie 1918, a fost proclamată anexarea Voivodinei la Regatul Serbiei).

O altă clădire interesantă este Hotelul „Vojvodina”, de cealaltă parte a pieței. A fost hotel la început, acum peste o sută cincizeci de ani, dar și un alt loc popular pentru baluri și sărbători sau chiar un teatru (din păcate, această parte a ars înainte de cel de-al Doilea Război Mondial).

Pe marginea Trg Slobode, se vede o clădire care nu se încadrează cu adevărat în arhitectura fină a pieței, dar cu siguranță fanii arhitecturii moderniste o vor aprecia. Palatul Tanurdžić a fost construit în 1934 pentru comerciantul și filantropul local Nikola Tanurdžić. Chiar în mijloc, veți găsi un monument dedicat lui Svetozar Miletić, cel mai important politician sârb din secolul al XIX-lea și fost primar al orașului Novi Sad. Monumentul a fost realizat de celebrul sculptor croat Ivan Mestrovic.

Oricare vor fi opţiunile timişorenilor care vor vizita Novi Sad anul acesta, cel mai util link este, pentru toţi, https://novisad2022.rs/, care pune la dispoziţia doritorilor, în limba sârbă, dar şi în engleză, programul complet al Capitalei Culturii Europene 2022.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timişorenii sunt aşteptaţi la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022

  1. Doamna Codrina, frumos articol care chiar îți face poftă să vizitezi locurile. Însă, poate că era bine să vă interesați printr-un telefon la Consulatul Serbiei, și să spuneți și cititorilor dumneavoastră, care sînt condițiile solicitate pentru intrarea în Serbia. Condițiile sînt aceleași ca și în vîrful pseudopandemiei. În timp ce majoritatea țărilor din Europa au renunțat la toate solicitările legate de pandemie, sîrbii cer în continuare certificat verde, test PCR și alte bazaconii. Așa că mai încet cu fugiți la Novi Sad ! Asta e și zice o veche vorbă românească, cal verde și …. ! Nu mă aștept să-mi publicați comentariul pentru că cenzura la Renașterea e mai rea decît era la Drapelul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *