Timișorenii s-au ars cu promisiuni

Un pacient a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Județean Timișoara. Cum a fost posibil

Zeci de persoane au fost angajate la cea mai mare unitate sanitară din vestul țării pentru a lucra la o secție care există doar pe hârtie și unde niciodată nu a fost tratat vreun pacient. Ba mai mult, în afara zidurilor, nu există nimic.

Este vorba de cei peste 40 de angajați de la Spitalul Județean Timișoara care așteaptă de mai bine de un an să li se creeze locurile de muncă pentru care au fost contractați, la Centrul de Mari Arși. Proiectul a fost demarat în 2011, abandonat în 2012-2013 și reluat doi ani mai târziu.

La sfârșitul anului 2016 a fost inaugurat parțial: trei boxe pregătite pentru terapia pacientului cu arsuri grave, săli de operație și alte anexe necesare, urmând să fie construite încă două saloane speciale. În următoarele zile după tăierea panglicii, au fost scoase la concurs posturile prevăzute în schema de personal. ”Oamenii au fost angajați din ianuarie-februarie 2017. Este vorba de întreg personalul care ar trebui să lucreze pe acest compartiment, de la medici, asistente și infirmiere, până la psiholog. În prezent, oamenii au fost detașați pe secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă și Chirurgie Plastică”, a precizat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Vina aparține ministerului

Pentru ca întreg Centrul de Mari Arși să devină funcțional ar trebui ca acesta să fie dotat cu echipamentele necesare, care ar costa – conform estimării specialiștilor – 17 milioane de lei.

Managerul Marius Craina dă vina pe Ministerul Sănătății, reprezentanții acestuia (toți cei care s-au perindat) luându-și angajamentul că se vor ocupa de toate cele necesare, fondurile provenind din împrumuturi de la Banca Mondială. Lunile s-au scurs una după alta, cumulând un an de așteptare.

Într-un final, după promisiuni și amânări, au apărut și primele dotări: două paturi! ”Jalnic”, a catalogat șeful Spitalului Județean Timișoara activitatea Ministerului Sănătății în ceea ce privește dotarea cu aparatură a Centrului de Mari Arși. Potrivit acestuia, în prezent nu se cunoaște dacă acestea sunt conforme cu necesitățile acestui compartiment atât de special.
marius craina 2
”Sunt două paturi de terapie intensivă și trebuie ca înainte de a fi recepționate să fie evaluate, pentru a se stabili dacă sunt conforme cu cerințele specialiștilor de la Casa Austria. Va fi o comisie, coordonată de prof. dr. Gheorghe Nodiți, care va analiza fiecare echipament primit”, a precizat Marius Craina. Potrivit acestuia, cele două paturi primite de la Ministerul Sănătății reprezintă între… unu și trei la sută din totalul celor necesare!

Peste două milioane de lei au fost investiți de Consiliul Județean Timiș (CJT) pentru realizarea, la Spitalul Județean Timișoara, a unui centru destinat tratării pacienților care au suferit arsuri pe suprafețe extinse. În prezent, alte fonduri au fost alocate din aceleași surse pentru extinderea spațiului și amenajarea a încă două boxe, proiectul aflându-se în faza de licitaţie.

O prioritate, la nivel verbal

Înfiinţarea de noi centre de mari arşi a fost, la nivel verbal, o prioritate pentru toți miniștrii sănătății din ultimii ani, mai ales după tragedia de la Colectiv. Promisiunile făceau referire la cinci centre de mari arși, dintre care două în București și câte unul în Timișoara, Iași și Târgu Mureș.

În plus, aceștia au invocat ca motivație problema existentă pe plan național în ceea ce privește paturile de mari arși, recunoscând că fără aceste investiții România nu dispune de capacitatea de a acoperi toate solicitările. La Timişoara, după ani de zile, realizarea Centrului de Mari Arşi a rămas tot la stadiul de… promisiune.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *