Timişorenii racordaţi la Colterm pot răsufla uşuraţi. Datoriile istorice ale regiei de termoficare, acoperite de la bugetul de stat

Colterm spune că toate punctele termice sunt alimentate cu apă, dar a intervenit și o defecțiune

Consilierii locali timişoreni au aprobat proiectul de hotărâre prin care s-a decis ca acoperirea integrală a pierderilor induse din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație să fie făcută din surse de la bugetul de stat.

De asemenea, pentru că toți aleșii știu că nu e de glumit cu 65.000 de familii de alegători, câți sunt clienți ai companiei de termoficare Colterm, a fost votat, tot în unanimitate, și un împrumut de 100 de milioane de lei de la Trezorerie, astfel încât să nu mai existe probleme cu furnizarea agentului termic în următoarea perioadă.

La trei ani de mandat, primarul Nicolae Robu își asuma ca pe o victorie personală faptul că societatea Colterm a încheiat anul 2014 cu o situație financiară „pe plus”. Din nefericire, pentru o companie care a avut de tras ani în șir datorii istorice, tabloul complet al situației financiare era unul diferit, fapt confirmat de întreruperea furnizării gazului metan acum o lună. Datoriile reale ale Colterm sunt ilustrate în mai multe adrese întregistrate în cursul acestui an la Primăria Timișoara, anexate la proiectul de hotărâre aprobat vineri.

Decapitalizare prin întârzieri, revenire prin împrumut

Din materialele transmise consilierilor rezultă că, în perioada 2006-2012, Colterm a încasat cu întârziere subvențiile pentru căldura furnizată populației, atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetul local, înregistrând pierderi induse (penalități de întârziere și dobânzi la credite) care au ajuns la peste 108 milioane de lei. Din această sumă au fost recuperate 81 de milioane, rămânând de achitat 27 de milioane de lei.

Consilierii locali și-au dat acordul pentru demararea procedurilor de recuperare a pierderilor de la bugetul de stat, existând legislație în acest sens, dar mai puține certitudini asupra momentului când se va întâmpla.

Pentru a nu mai exista probleme cu aprovizionarea cu combustibil și cu achitarea facturilor către furnizori, aleșii au mai aprobat și contractarea unui împrumut de cel mult 100 de milioane de lei de la Ministerul Finanțelor, prin Trezorerie, care va trebui achitat de Colterm în 20 de ani.

În legislație există prevederi care facilitează aceste împrumuturi pentru societățile comerciale furnizoare de agent termic pentru populație, care aparțin administrației publice locale. Conform reprezentanților municipalității, procedurile vor dura aproximativ două săptămâni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timişorenii racordaţi la Colterm pot răsufla uşuraţi. Datoriile istorice ale regiei de termoficare, acoperite de la bugetul de stat

  1. Felicitari. Fara numar. Platim una dintre cele mai scumpe gigacalorii si nu ne pasa. Suntem pe plus cu vreo 7 milioane dar nu luam in calcul restanta la gaze de vreo 12 milioane. Nu avem apa calda decat dupa ce aruncam cateva galeti de apa rece. Dar avem realizari majore – luam credit si mai platim si in avans – asta da realizare. Ps. Sper sa nu afle administratorul de la bloc . Sigur zice ca e o prostie mare rau de tot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *