Timișorenii preferă să rămână precauți

terasa 3

Ieri a fost prima zi de redeschidere a teraselor din acest an, un prim pas pentru reluarea activității de alimentație publică după două luni și jumătate de restricții impuse de legislație. Timișorenii nu s-au grăbit însă să ia cu asalt terasele chiar de la primele ore, deși au fost prezenți destui dornici să savureze o cafea, o băutură sau chiar un prânz în aer liber.

CITEȘTE ȘI: 43.000 de persoane au trecut prin vămi în doar 24 de ore, majoritatea în vestul ţării

Nu toate terasele au fost deschise, unii patroni așteptând încă să vadă cum pot face față noilor reguli. Reprezentanții poliției locale au vizitat zonele tradiționale pentru terasele din oraș – străzile pietonale și Piețele Unirii și Victoriei – pentru a vedea cum sunt respectate noile norme legale valabile începând de ieri pentru accesul la terase. Nu este chiar așa de simplu Normele care trebuie respectate la redeschiderea, începând de la 1 iunie, a teraselor și a plajelor au fost publicate în Monitorul Oficial și, în ambele situații, regulile sunt destul de drastice.

În documentul semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, iar clienții trebuie înscriși într-un registru de rezervări, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică. Patronii de terase trebuie să asigure distanța între angajați, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

„Se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare, a băuturilor alcoolice și nealcoolice în spații deschise în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a patru persoane la o masă dacă provin din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară”, se precizează în Normele metodologice.

Principalele reguli pentru terase sunt: nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii; la o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii; nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, toate acestea se vor dezinfectata după plecarea clienţilor de la o masă; personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi; trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor; trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi efectuată ancheta epidemiologică; trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie); curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent; la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

Din ceea ce s-a putut observa, ieri, la o primă vedere, oamenii nu s-au prea înghesuit să respecte chiar toate regulile. Este greu de crezut că persoanele prezente pe terase își făcuseră rezervare de dinainte, iar în privința distanței dintre mese, aceasta nu respecta peste peste tot cei doi metri impuși de norme. De asemenea, ideea de a admite mai mult de patru persoane la o masă dacă fac parte din aceeași familie pare destul de nostimă.

Nu se spune până la ce grad de rudenie se consideră „familia” și nici cum vor verifica ospătarii că au de-a face cu persoane de-un neam. Partea bună este că a scăzut numărul de cazuri noi de Covid-19 din județul Timiș, astfel că viața își va relua cursul obișnuit, cu sau fără acordul celor care redactează norme fără să-și pună problema aplicării lor în practică


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *