Timișorenii, nemulțumiți de sănătate, salubritate, transport public…

timisoara 116

Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) a derulat în perioada august-septembrie 2021 un sondaj pentru timișoreni: „VOTĂM și susținem împreună un proiect pentru Timișoara!”. Timișorenii au putut pot vota, dintr-o listă de 10 priorități, proiectele pe care le consideră cele mai importante pentru comunitate.

CITEȘTE ȘI: Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată: Noi state în zona roșie, inclusiv Ungaria

Peste 2.000 de persoane au răspuns întrebărilor care vizau diferite probleme cu care se confruntă orașul, notând atât prioritatea acestora, cât și satisfacția cu privire la modul în care administrația publică reușește să rezolve aceste probleme.

94,2 la sută dintre respondenți au considerat că salubritatea stradală este o prioritate, urmată de sistemul de sănătate (90,1 la sută). Pe următoarele locuri se situează accesul pentru pietoni (86 la sută), transportul public (82,5) și educația (78,3 la sută). Prioritățile următoare au fost: transportul cu bicicletele (71,6 la sută), cultura (63,3 la sută), iar pe ultimele locuri – serviciile sociale pentru bătrâni (56,5 la sută), locuințele sociale (45,2 la sută) și cantinele sociale (45,1 la sută).

Timișorenii sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de cum abordează Primăria Timișoara sănătatea, salubritatea stradală, transportul public și accesul pentru pietoni. Ele au o importanță mare, dar satisfacția față de felul în care tratează primăria temele acestea este mică, așadar concluzia în urma sondajului de opinie este că aceste patru priorități trebuie urgentate. De asemenea, foarte mulți respondenți au mai sesizat și lipsa unor spații verzi îngrijite, lipsa unor parcuri de agrement, lipsa parcărilor și a infrastructurii sportive.

În total, au răspuns întrebărilor online 2.151 de persoane care locuiesc sau lucrează în orașul Timișoara. Opinia și percepția lor sunt foarte importante având în vedere că cei care au răspuns reprezintă populația activă a orașului Timișoara, cei interesați de orașul în care locuiesc, de schimbările de care este nevoie pentru ca Timișoara să fie un oraș mai curat, mai prietenos cu mediul înconjurător și mai confortabil pentru cetățenii săi.

Cele mai multe persoane care au răspuns sunt tineri între 24 și 44 de ani (62 la sută), 85 la sută dintre respondenți au nivel de educație ridicat și 70 la sută lucrează în sistemul privat, sunt free-lanceri sau au propria afacere. O condiție pe care trebuia să o îndeplinească respondenții a fost ca aceștia fie să locuiască în Timișoara, fie să muncească în Timișoara. „Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Timișoarei și nu reflectă opinia tuturor cetățenilor orașului, ci numai a celor care au răspuns acestui demers”, spun autorii.

În perioada următoare, Fundația Comunitară Timișoara va iniția un dialog extins cu societatea civilă pentru a identifica oamenii care își doresc să se implice în acțiuni civice la nivel local, ei vor fi sprijiniți și încurajați de a influența politicile publice locale prin activitățile lor. „Împreună cu timișorenii și administrație publică locală, vom căuta soluții, vom propune rezolvări, dar vom face și campanii de monitorizare a autorităților publice locale pentru a ne asigura că aceste priorități sunt puse în practică. Primăria Timișoara și-a manifestat deschiderea de a face demersurile pentru o implicare civică activă a cetățenilor și transparență în deciziile locale”, arată reprezentanți fundației.

Acest sondaj a fost lansat concomitent și în alte patru orașe din țară: București (Sector 1), Reșița, Buzău și Râmnicu Vâlcea. În următoarea etapă, toate proiectele prioritare vor fi discutate cu administrațiile locale, vor fi susținute și argumentate.

Sondajul a avut loc în proiectul „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară BuzăuFundaţia Comunitară VȃlceaFundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timișorenii, nemulțumiți de sănătate, salubritate, transport public…

  1.  Dece nu faceti un sondaj CINE ESTE MULTUMIT DE ACTIVITATEA MAGIGIANULUI DONIMIC FRIG veti avea un raspuns de 92% NEMULTUMITI 8% trompetele maestrului MULTUMITI idem ar fi si scorul la intrebarea cine doreste demiterea primarului

  2. Bai ametiti de Timisoreni Ati reusit sa desfintati regimul Ceausescu,Si acuma nu santem in stare sa desfintam un primar DONIMIC FRIG si un vice primar 3 noaptea.Care nu fac alteceva decat sa isi priveasca interesele personale si de partid Si pe deasupra au si tupeul sa ceara si bani sa isi plateasca CAMARILA de URS ist din primarie RUSINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *