Timişorenii Leonard Mihale şi Aida Gelati, succese la vreme de pandemie. Video

Timişorenii Leonard Mihale şi Aida Gelati, succese la vreme de pandemie. Video

Pe foarte tânărul pianist timișorean Leonard Mihale și pe profesoara lui, Aida Gelati, i-am cunoscut în luna octombrie a anului trecut. Am aflat atunci de la ei că ambii au început să studieze pianul la opt ani, o vârstă considerată îndeobşte târzie, în condiţiile în care majoritatea celor care-şi doresc să facă performanţă în domeniu iau startul de pe la şase ani. Astăzi, cei doi sunt protagoniştii unei poveşti de succes ce-i prevesteşte tânărului timişorean, elev la Liceul de Artă „Ion Vidu”, o viitoare carieră muzicală demnă de marile scene ale lumii.

„Am urmat tradiţia familiei. Tatăl meu, Marius Cristian Mihale, este trombonist în Orchestra Filarmonicii <<Banatul>>, iar mama, Crenguţa Cojocaru, e soprană în corul aceleiaşi instituţii, aşa că muzica a făcut mereu parte din viaţa mea. Nu ştiu dacă eu am ales pianul sau el m-a ales pe mine, cert este că iubesc ceea ce fac şi exersez, aşa cum se cuvine, patru-cinci ore pe zi”, ne-a povestit Leonard, adăugând că pe lista pasiunilor sale se mai numără fotbalul, skiul şi, din când în când, câte un joc pe telefonul mobil.

De atunci, tânărul pianist și-a îmbogățit palmaresul, în pofida pandemiei, chiar dacă o parte din proiectele sale au suferit modificări din pricina contextului în care suntem nevoiți, cu toții, să evoluăm în prezent. Concret, chiar dacă majoritatea competițiilor muzicale, ca, de altminteri, cele mai multe evenimente culturale, s-au mutat în mediul virtual, Leonard Mihale a continuat să se facă remarcat și să obțină premii după premii.

„În martie, am participat online la concursul muzical internaţional Grand Prize Virtuoso Londra 2020, unde s-au prezentat candidaţi din 71 de ţări, obţinând Premiul I. Ar fi trebuit să apar într-un recital la Elgar Room de la Royal Albert Hall pe 13 aprilie, la Gala Laureaţilor, dar acesta s-a suspendat. A fost reprogramat pentru 24 septembrie, dar am fost anunţat, printr-un e-mail, că va avea loc de fapt abia în luna aprilie a anului viitor.

Am câştigat, de asemenea, Gold Prize – Medalia de aur la categoria Young Talents în cadrul Sankt Petersburg Piano International Competition, fiind promovat în etapa finală ce se va desfăşura în primăvara viitoare la Sankt Petersburg State Academic Capella. Asta s-a întâmplat în aprilie. Am primit şi o invitaţie la Miami Piano International Festival, dar n-am putut s-o onorez din cauza pandemiei. În schimb, fiindcă a avut loc aici, acasă, la Timişoara, m-am putut prezenta la ediţia I a Concursului Internaţional de Pian şi Canto „Emil Rotundu”, fiind distins cu Marele Premiu.

A fost o bucurie pentru mine să aflu în iulie, când s-au anunţat rezultatele, că am fost selectat dintr-o listă de 146 de competitori veniţi din 20 de ţări di Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud. În fine, în 16 iulie, am susţinut un recital la Muzeul de Artă din Timişoara, în cadrul unui eveniment-premieră organizat de Asociaţia Fucina Italica Francesco Griselini şi am fost recompensat cu Premiul Griselini Master”, ne povesteşte talentatul pianist de doar 15 ani.

Când îl întrebăm ce i-a lipsit cel mai mult în această perioadă extrem de ciudată pe care o traversăm cu toţii, ne răspunde, cu sinceritate, că a dus dorul orelor de pian cu maestra lui, Aida Gelati.

„Toate celelalte activităţi au decurs oarecum firesc. Am respectat regulile iniţiale privind izolarea, am exersat mult, pentru că pianul presupune exerciţii zilnice, am reînceput, după relaxarea restricţiilor, să mai ies prin oraş cu prietenii. Mi-a fost însă greu fără orele cu profesoara mea, ore normale, directe, faţă-n faţă. Le-am ţinut online, dar nu e acelaşi lucru, nu e acelaşi transfer de energie creatoare. În plus, din când în când ne mai lăsa baltă şi tehnologia, ceea ce întrerupea la modul neplăcut fluxul comunicării”, ne-a mai mărturisit Leonard Mihale.

Ne-am despărţit de el şi de Aida Gelati urându-le să aibă parte în continuare de succese muzicale de răsunet şi primească, iar asta cât mai curând, vestea că molima s-a risipit şi că marile săli de concerte ale lumii sunt din nou accesibile.



Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *