Timișorenii, în goană după măști și mănuși

masti 2

În seara zilei de 21 aprilie, pe la ora 20, edilul-șef al municipiului Timișoara făcea un anunț cu noi obligații pentru cetățeni, care urmau să intre în vigoare peste câteva ore. Anunțul a fost făcut exclusiv pe o rețea de socializare, fără vreun comunicat oficial din partea primăriei.

CITEȘTE ȘI: Încă doi timișeni au murit de coronavirus. Numărul deceselor provocate de COVID-19 urcă la 527

„Pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara se instituie obligativitatea persoanelor de a purta mască și mănuși pe mijloacele de transport public și în spațiile închise ale structurilor publice și private în care se desfășoară relații cu publicul”, suna decizia Comitetului local pentru situații de urgență al municipiului Timișoara. Cu alte cuvinte, oamenii nu mai pot intra nici în magazin după pâine fără mască și mănuși.

Nicolae Robu a revenit apoi, pe aceeași rețea de socializare, cu mai multe precizări: „Informație de interes! Atenție: (1) Pe post de mască, pot fi folosite și eșarfe, așa cum au indicat specialiștii de la nivel național! Ideea este să existe un filtru între atmosferă și accesele aparatului respirator (nasul și gura). (2) Vor exista trei zile de grație, 22, 23, 24 aprilie, deci nu se vor da amenzi imediat. Oameni buni, încă are loc un număr important de îmbolnăviri, încă există decese! Deci, haideți să-i ascultăm pe specialiști! În această idee a apărut hotărârea!”.

Comentarii acide de la cetățeni

Comentariile timișorenilor au început să curgă la scurt timp după postarea lui Robu. Redăm câteva dintre ele:

„Într-o țară care se vrea civilizată, la orice intrare într-o instituție ori unitate comercială sunt puse la dispoziție – atenție, gratis! – măști și mănuși. Precum și foi/creion pentru așa-zisele declarații obligatorii cu care nu se face nimic de fapt, măcar hârtia igienică servește la ceva!”;

„Oare de ce ați anunțat atât de târziu? Ne spuneți, vă rugăm, de unde putem să cumpărăm mănuși? În condițiile în care nu se găsesc de cumpărat de săptămâni în șir…. Am căutat săptămâna trecută la mai multe farmacii și efectiv nu am găsit. Oare nu trebuie să le puneți la dispoziție gratuit la orice intrare în vreo instituție publică? În orice oraș civilizat din lume așa se procedează….”;

„Păi poate lăsați măști și mănuși în cutiile poștale. Poate tinerii “voluntari” liberali, în loc să umple cutiile poștale cu pliante ne-electorale (pardon, foarte electorale), pun câte un plic cu măști și mănuși. Că de pliante ați avut timp și bani! Și de hotărâri aiurea de pe o zi pe alta.”;

„Celor care nu li se pare scumpă o mască… Sunteți cumva rude cu domnul Țiriac? În condițiile în care o mască trebuie purtată maximum două ore… La ce salarii avem trebuie să nu mai mâncăm vreo săptămână și jumătate să ne permitem o cutie cu măști…”;

„Aștept să scrieți de unde luăm mănuși și măști, dar la un preț corect, nu de speculă!”.

Oferirea de măști și mănuși, indicator de populism?

După citirea comentariilor, primarul Nicolae Robu a revenit cu alte precizări, fără să ezite să-și exprime nemulțumirea: „Stimați compatrioți cu pretenția să vi se dea măști, mănuși, dezinfectant, dispersor etc! Eu nu pot fi populist, cu orice risc, inclusiv cu riscul de a nu mai fi votat! Eu nu fac nimic contra conștiinței mele, pentru a fi plăcut/ pe placul cuiva! Așadar, cu respect, vă rog frumos, nu mai pretindeți să vă dea primăria măști, mănuși, dezinfectanți, dispersoare etc! Toate acestea sunt lucruri pe care trebuie să și le procure fiecare, ținând de viața privată a fiecăruia, de sănătatea fiecăruia! Doar în comunism se dădea, să ne aducem aminte cei ce-am trăit asta, să le facem cunoscut celor ce n-au trăit așa ceva, pentru a-i motiva să se păzească!”.

În această idee, polițiștii spanioli care împărțeau măști pe stradă sunt, desigur, niște populiști sadea. Totuși, o investiție în măști și mănuși distribuite gratuit locuitorilor Timișoarei ar putea fi mai avantajoasă decât una în asistența medicală acordată posibililor bolnavi de Covid-19. Asta dacă se dorește cu adevărat protejarea oamenilor și nu împovărarea lor cu noi restricții și amenzi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Timișorenii, în goană după măști și mănuși

  1. Să le doneze domnul primar doctor docent profesor universitar inginer de la el de acasa pînă cînd se vor găsi de cumpărat si oricum a pus amenzi prea mici , cum 1500 de lei macar 15 000 de lei , ca la ordonanțe , sa poata plati tot romanul , si cel platit cu minimul pe economie , si cel platit cu somaj tehnic , si pensionarii aceia cu 1000 de lei pensie , nu aceia speciali , pentru ei se va face derogare , ca sa faca bugetul la primărie , sa aiba cu ce plati salariile la angajati , eventual poate va face si noi angajări , dar numai prin ,, concurs ,, , si poate organizează si concurs pentru postul de șef la gardienii publici locali , unde este șef de ceva timp , asa , vreo 10 ani , fără concurs , prin împuternicire de la domnul primar , ca dînsul a adus poliția locală de la dînsul de acasa si ii plătește cu salarii deloc mici din banii dînsului.

  2. Statul mafiot român iartă de datorii de sute de milioane de euro bănci și companii străine, iar acum ne obligă să purtăm măști și mănuși cumpărate de noi, la prețuri de speculă. Deh, este economie de piață… De ieși de două-trei ori în public, ți-ai cheltuit practic venitul pe o zi de muncă. De nu ai acești bani, că nu toți pensionarii au pensii de generali nesimțiți, ajungem tot la ceea ce prevedeau peneliștii și useriștii: eutanasierea bătrânilor. Nu știu pe cine servesc criminalii din SRI pe care-i plătim din banii noștri. Poate doar să mă identifice pe mine, după IP și să-mi completeze dosarul. Așa se va construi Canalul București-Dunăre… Criminalilor!

  3. Așa e când pui un coy în fruntea orașului, el participă la toate, de multe ori nici nu te poți micționa de el, dar când e nevoie, el nu se bagă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *