Timişoreanul Horia Colibăşanu, ascensiune pe muntele Manaslu din Himalaya, pe o rută ce n-a mai fost urcată niciodată

horia colibasanu

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu va pleca, sâmbătă, spre Himalaya, cel mai mare lanţ muntos din lume, pentru o tentativă de rută nouă pe faţa nordică a muntelui Manaslu (8.163m). O rută nouă este o porţiune a muntelui care nu a mai fost urcată în istoria lui.

Ascensiunea se va face în stil pur, fără utilizarea oxigenului artificial, considerat doping, şi fără şerpaşi sau ghizi de altitudine.

Manaslu este considerat unul dintre cei mai periculoşi munţi de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt şi promovat munte din lume.

Din zecile de expediţii anunţate în acest sezon de primăvară în Himalaya, doar două echipe aveau ca proiect o tentativă de rută nouă la 8.000 de metri: Peter Hamor (Slovacia) şi Horia Colibăşanu (România) – pe faţa nordică a Mt. Manaslu, respectiv echipa Ueli Steck (Elveţia) şi David Göttler (Germania) – pe faţa sudică a Mt. Shisha Pangma (8.027m).

„Ne aflăm la şase decenii distanţă de primele ascensiuni reuşite ale celor mai înalţi munţi ai lumii. În zilele noastre, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, a declarat Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza (1967-2008).

Expediţia va debuta la finalul lunii martie şi se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.

Foto: horiacolibasanu.com


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *