TIMIŞOARA. Vezi ce mare şef de instituţie a fost angajat fictiv la Protecţia Consumatorilor!

OPC Timis

În România prezentului, instituțiile statului sunt, cu puține excepții, culcușuri mai mult decât călduțe pentru clientela politică – indiferent de apartenența la un partid sau altul -, iar rolul lor, de servire a contribuabililor, a trecut, în cel mai fericit caz, în plan secund. Dar simpla obținere a unei sinecuri, a unui salariu de bugetar, nu le mai este, de multă vreme, suficientă piloșilor parașutați într-un post sau altul.

Nu, dumnealor au trecut la nivelul superior: folosirea autorității date de funcție pentru intrarea în combinații penale, în care protecția și traficul de influență le aduc beneficii grase, mult mai grase decât “salariul de bază”.

O vară fierbinte

Schema pusă la cale de patroana SC Selfmed SRL şi SC Selfmed Clinique SRL, Diana Nicoară, al cărei “spate” era asigurat de Cristian Careba, fost director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș (CJASTM) și fost coordonator regional în cadrul Direcției Generale Monitorizare, Control și Antifraudă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a ieșit la iveală odată cu cercetările declanșate, în iulie 2014, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii PICCJ, în perioada 1 ianuarie 2010 – 1 aprilie 2014, în care inculpatul Cristian Careba a îndeplinit funcțiile menționate mai sus, acesta a protejat cele două firme patronate de inculpata Diana Nicoară, astfel încât aspectele neconforme realităţii să nu fie descoperite în cadrul unor acțiuni de control, ceea ce a înlesnit inducerea în eroare de către inculpată a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăți. Acestea sunt doar o parte dintre acuzațiile aduse de procurori celor doi inculpați, nu mai intrăm în alte detalii, fiindcă ele ne sunt suficiente pentru a avea o imagine de ansamblu a sistemului PCR – Pile, Cunoștințe, Relații – pe stil nou.

Serviciu și contraserviciu

Bun, deci cele de mai sus sunt deja cunoscute, dosarul se află, din toamna trecută, pe rolul Tribunalului Timiș, iar procesul se anunță a fi unul de durată, în condițiile în care, probabil, se vor prezenta în fața instanței sute de martori, foști pacienți fictivi ai clinicilor Selfmed. Mai puțin cunoscut este un alt aspect: din diverse motive, în interiorul acelei perioade de patru ani în care a ținut spatele amicei sale, Cristian Careba a ieșit vreme de câteva luni bune din organigrama CJASTM.

Cristian CarebaRămas brusc “fără coledzi”, fostul șef al CJASTM n-a fost nici un minut șomer, cum poate li s-ar fi întâmplat unor bugetari obișnuiți. Unde credeți că și-a găsit, și încă destul de repede, un culcuș domnul Careba, până la reîntoarcerea vremurilor bune?

Nici mai mult, nici mai puțin decât la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest, o instituție care, măcar din punct de vedere teoretic, n-are nici o legătură cu asigurările de sănătate, domeniul în care Cristian Careba era, vorba vine, mare specialist.

Cum de s-a metamorfozat peste noapte Cristian Careba în comisar la Protecția Consumatorilor? Simplu: la acea dată, respectiva instituție era condusă de nimeni altul decât… Flavius Nicoară, soțul Dianei Nicoară, fosta și viitoarea protejată a domnului Careba! Deci nu era noroc chior găsirea rapidă a unui nou loc de muncă la stat? Nu, era un contraserviciu.

De la decontări fictive, la angajare fictivă

Mare lucru, veți spune, parcă ar fi primul individ care sare dintr-un loc de muncă plătit din bugetul de stat în altul… Da, e clar că n-am descoperit ceva senzațional, însă nu e vorba numai de atât. Nu doar că domnul Careba a fost luat sub aripă de amicul său Nicoară, a cărui afacere necurată de familie o protejase la greu, dar angajarea fostului șef de la CJASTM la Protecția Consumatorilor a fost una la fel ca decontările frauduloase pe care el însuși le-a acoperit atâția ani: FICTIVĂ!!!

Adică, vreme de câteva luni, până când s-a reîntors la CJASTM în postura de coordonator regional al Direcției Generale Monitorizare, Control și Antifraudă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (o aplicare de o acuratețe fantastică a expresiei „să pui lupul paznic la stână”), Cristian Careba a figurat drept angajat la Protecția Consumatorilor, a încasat salariul lunar, dar nu s-a făcut văzut prin instituție!

Plimbări pe hârtie

Începând cu luna octombrie 2012 și până în februarie 2013, Flavius Nicoară, pe atunci mare șef mare la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor – Regiunea Vest a emis nu mai puțin de zece decizii prin care l-a plimbat – doar pe hârtie! – pe amicul său, Cristian Careba, pe la structurile subordonate direct lui: mai întâi la Protecția Consumatorilor Hunedoara, apoi la Protecția Consumatorilor – Regiunea Vest, după care la Protecția Consumatorilor Timiș, pentru ca, din februarie 2013 până în iunie 2013, să îl detașeze la Protecția Consumatorilor Arad.

Această ultima detașare era, din nou, una fictivă, căci proaspătul comisar Cristian Careba figura, în continuare, în foile colective de prezență și pe statele de plată ale Protecției Consumatorilor Timiș. Ați amețit, nu-i așa?

Asta era și planul comisarului-șef Flavius Nicoară, să îl plimbe pe hârtie atât de mult pe amicul său, până ce i se pierdea urma și nimeni nu mai știa unde trebuia să semneze condica de prezență respectivul…

O fantomă pe holurile Protecției Consumatorilor

Pentru că Flavius Nicoară considera, probabil, că respectarea legii este obligatorie doar pentru fraieri, detalii precum depășirea perioadei totale de detașare de șase luni fără acordul scris al celui detașat (nu că ar fi contat, oricum…) sau semnarea pentru primire de către comisarul detașat doar a trei dintre cele zece decizii emise de comisarul-șef nici nu mai contează…

Ceea ce contează este că semnătura lui Cristian Careba se regăsește în condica de prezență de la Protecția Consumatorilor Timiș doar în prima lună de activitate – asta neînsemnând, desigur, că respectivul proaspăt comisar a mai făcut și altceva concret în instituție -, pentru ca, din noiembrie 2012 până în iunie 2013, în locul acestuia să semneze, în condica de prezență, alte persoane (aspect care reiese din compararea acelor semnături cu cea de primire de pe deciziile de detașare menționate mai sus) ori să nu semneze nimeni!

Mai mult, deși fișa postului de comisar pe care îl ocupa Cristian Careba cuprindea nu mai puțin de 16 atribuții concrete de servicii, amicul comisarului-șef de la acea vreme a strălucit prin absență. Concret, Cristian Careba nu a participat la nici o acțiune de control tematic sau la vreo acțiune întreprinsă în echipă cu alți comisari în urma sesizărilor consumatorilor, nu a efectuat lucrări în cadrul compartimentului de analize și sinteze ale Protecției Consumatorilor Timiș sau Arad, unde fusese, cică, detașat. Dar banii i-au intrat în mod regulat pe card, că doar erau din bugetul public, din care, se știe, împărțirea sumelor se face judicios și riguros. După rețeta cunoscută: fără număr, fără număr…

Primăria Timișoara a dat lovitura!

Odată încheiată această detașare fictivă, comisarul impostor s-a întors la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș – cum spuneam mai sus, în postul de lup paznic la oi -, și și-a continuat, cu devotament, misiunea de ascundere și mușamalizare a ilegalităților comise de soția fostului său șef pe hârtie de la Protecția Consumatorilor.

Totul până în iulie 2014, când, într-un interval de doar câteva zile, pe de o parte, procurorii și polițiștii au făcut publică schema fraudării bugetului Casei de Asigurări de Sănătate pusă la cale de către cei doi complici, Diana Nicoară și Cristian Careba, iar pe de altă parte, comisarul-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor – Regiunea Vest, Flavius Nicoară, a zburat din funcție.

Ce-i drept, n-a zburat prea departe, ci doar până la primăria condusă de șeful său de partid, Nicolae Robu, unde a aterizat în postul de consilier la Biroul Organizări Evenimente. A fost, suntem convinși, un real câștig pentru Primăria Timișoara, care exact de un funcționar cu experiența și abilitățile domnului Nicoară avea nevoie…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “TIMIŞOARA. Vezi ce mare şef de instituţie a fost angajat fictiv la Protecţia Consumatorilor!

  1. Un exemplu din multe… imi place ca Renasterea, pe langa multe articolase de doi bani, mai scoate din cand in cand si un articol brizant, bine documentat si cu spirit critic. Din pacate, nu este un caz singular, avand in vedere ca societatea se bazeaza in primul rand pe coruptie… Asa nu vom reusi niciodata sa fim in rand cu lumea. Nici un cititor (presupun ca articolul a fost, totusi, citit de cateva persoane) nu a considerat necesar sa comenteze cele scrise, spre deosebire de articolele despre modul de a parca al unor taximetristi… aici ploua cu comentarii si cu injurii la adresa soferilor…cu toate ca suntem cu totii soferi si parcam cu totii cand asa, cand asa, dupa cum cere situatia… Saraca Romanie… saraca Timisoara…

  2. Dl Bumbu
    La ce ar folosi comentariul meu? Toamna trecuta am fost invitata la sectia de politie de care apartin
    pentru a declara daca am facut analize sau RMN la clinica respectiva.Eu figuram, ca multe alte persoane,
    in decontarile lor cu casa de sanatate ca fiind beneficiara unor servicii de imagistica dintre cele mai scumpe.Nu le am calcat pragul niciodata in viata mea.Dar ce este mai revoltator este faptul ca in acea perioada eu am platit bani grei la alta clinica privata ptr aceleasi servicii deoarece mi s-a spus ca nu se deconteaza!!!
    No coment!

  3. Mi s-a rapit din timpul meu asa cum imi voi petrece ore multe in sala de judecata pentru a- mi mentine declaratia in fata judecatorului(asa este procedura).Daca nu ma prezint tot eu voi fi cea sanctionata.
    Pe mine cine ma va despagubi pentru absenta de la servici? si ca mine sunt sute de persoane in acest dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *