Timişoara Triathlon, reperul sportiv al acestei săptămâni

Timişoara Triathlon, reperul sportiv al acestei săptămâni

Duminică, de la ora 7, va avea loc competiţia Timişoara Triathlon, inclusă în Circuitul Naţional de Triatlon al federaţiei de specialitate cu toate cele trei curse ale sale: sprint, standard (olimpic) şi medie (half). Înscrierile s-au încheiat zilele trecute.

Proba de înot se va desfăşura în apele râului Bega, cu startul din trei locuri, apropiate de zona de tranziţie, în funcție de cursa aleasă. Pentru toate cursele, se va înota dinspre amonte înspre aval (în sensul în care curge apa). Mecanismul de start va fi de tipul roll start. În caz de condiţii nefavorabile, organizatorii pot modifica lungimea rutei de înot.

În funcţie de temperatura apei, se va anunţa dacă este obligatoriu, opţional sau interzis purtarea unui costum de neopren. Decizia finală va fi luată cu o oră înainte de startul competiţiei şi va fi comunicată sportivilor prin delegatul tehnic. În cazul anulării probei de înot, organizatorii o pot înlocui cu o probă nouă de alergare sau aceasta poate fi eliminată complet.

Ruta de ciclism este o buclă de aproximativ 6.918 metri lungime care va fi parcursă de 13 ori de către concurenţii de la proba medie (half) – 89.9 kilometri, de şase ori de către concurenţii de la proba standard (olimpic) – 41,5 kilometri şi de trei ori de concurenţii de la proba sprint – 20,7 kilometri.

Pentru proba half este permisă folosirea bicicletelor de contratimp sau a celor de şosea, însă nu este permis drafting-ul. Pentru probele olimpic şi sprint este permisă doar folosirea bicicletelor de şosea şi totodată este permis drafting-ul.

Zona de drafting are o lăţime de trei metri şi 12 metri lungime în formă dreptunghiulară pentru biciclete şi cinci metri lăţime, 35 de metri lungime pentru vehicule (motociclete). Lungimea este măsurată de la roata din faţă a bicicletei sau a autoturismului. Lăţimea dreptunghiului va fi centrată pe partea de mijloc a bicicletei sau la autoturism în faţă.

Deplasarea unei biciclete sau a unui autoturism în zona de drafting este interzisă, pentru că împiedică un alt concurent să depăşească cu excepţia încălcării zonei de drafting. Va fi permisă trecerea temporară în zona de drafting în timpul manevrelor de depăşire. Aceasta nu trebuie să depăşească 20 secunde. Casca de ciclism va fi obligatorie pentru toţi concurenţii pe durata cursei de ciclism, precum şi pe durata încălzirii înainte de cursă.

Bicicletele acceptate la competiţie sunt cele specifice de triatlon – de probă de contratimp şi de şosea. Trebuie să fie în stare bună de funcţionare, cu frâne funcţionabile pe ambele roţi, anunţă organizatorii. Startul şi sosirea la ciclism vor fi pe terenul de sport situat vizavi de Universitatea de Vest din Timişoara. Ruta de alergare se va desfăşura pe trotuar, acolo unde pe şosea se află cicliştii, sau în zone pietonale. Ruta de alergare este o buclă de aproximativ 4.068 de metri lungime.

Punctele de start şi sosire vor fi diferite. Calculul reprezintă exclusiv responsabilitatea concurenţilor. Dacă la validarea rezultatelor se constată că un concurent nu a acoperit numărul complet de bucle, acesta va fi descalificat. Vor exista două staţii de alimentare pe ruta de alergare, pozitionate din doi în doi kilometri. Va fi obligatorie folosirea echipamentului specific de alergare.

Startul va fi dat de la terenul situat vizavi de Universitatea de Vest, iar sosirea va fi în Piaţa Libertăţii. „Oraşul nostru are potenţial pentru un excelent triatlon urban. Înotul pe Bega oferă o foarte bună vizibilitate publicului. Traseul pe bicicletă, pe bulevardele lungi ale oraşului, are curbe largi şi se pot atinge până la 60 de kilometri la oră”, a declarat Vasile Goşa, unul dintre organizatori.

„Poarta de finish este situată în Piaţa Libertăţii. Majoritatea concurenţilor termină proba de half-ironman în 5-6 ore. Finish-ul la triatlon este impresionant”, a spus şi Lucian Popescu, un alt organizator al evenimentului Timişoara Triathlon.

Colegul lor Ionuţ Silinc a lansat următoarea invitaţie: „Te aşteptăm să vii cu prietenii, cu familia sau cu colegii de birou, să faci un team-building la Timişoara Triathlon”.

Unul dintre participanţi este Horia Colibăşanu, alpinist timişorean de altitudine cu un palmares impresionant – nouă vârfuri de peste 8.000 de metri cucerite şi totodată primul român care a ajuns pe K2 (8.611 metri), Kangchenjunga (8.586 de metri), Manaslu (8.163 de metri), Dhaulagiri (8.167 de metri) şi Annapurna (8.091 de metri).

CITEȘTE ȘI: Academia Politehnicii Timișoara, pe locul 8 în țară!

Concursul Timişoara Triathlon, finanţat de municipiul Timişoara, prin Centrul de Proiecte Timişoara, este organizat în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon. Parteneri de cazare sunt Hotel Timişoara, ibis Timisoara City Center, iar parteneri de catering sunt Agil şi Panuozzo Napoletano. Artoil şi Tudor Motors susţin la rândul lor Timişoara Triathlon.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *