Dacă 2017 a fost mai mult un an al pregătirilor și al prioritizării proiectelor care se vor afla pe lista finanțărilor europene din ciclul 2014-2020, anul abia început va aduce și certitudini în această privință. Municipiul Timișoara dispune de 53,33 milioane de euro prin Programul Operațional Regional (POR), Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.
Pe lista făcută publică de municipalitate încă de anul trecut figurează 13 proiecte: reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneştilor; înnoirea flotei de tramvaie şi modernizarea depoului Dâmboviţa (inclusiv o spălătorie ecologică pentru mijloace de transport public); amenajarea unei reţele regionale de piste de biciclete; construirea unei linii noi de tramvai pe traseul SolventulGara de Nord; reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin; transformarea zonei degradate Pădurea Verde (partea situată vizavi de Institutul de boli cardiovasculare) în pădure-parc şi loc de recreere, prin realizarea accesului pietonal, pentru biciclete și alte vehicule nemotorizate, înființarea unui traseu ecologic, monitorizarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii; localizarea și potențarea centrelor de cartier, ca spații de coagulare a comunității, prin amenajarea spațiilor publice pentru cetățeni (pentru zona de nord a Timișoarei); urbanizarea cartierului Kuncz şi reconstrucţia ecologică a Canalului Subuleasa; regenerarea fizică, economică şi socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaţ; construirea unei creșe noi în zona de nord a orașului și a alteia pe strada Cocea nr. 21; extinderea Grădiniței PP33 de pe Strada Olimpiadei; reabilitarea construcțiilor și instalațiilor din clădirea B2 a Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”.
Totuși, această listă ar mai putea suferi unele modificări, întrucât proiectele legate de mobilitatea urbană, terenurile degradate, comunitățile marginalizate, creșele și grădinițele, liceele tehnologice și școlile profesionale din municipiile reședință de județ, în vederea realizării unei dezvoltări urbane durabile (adică tot ce este legat de Axa prioritară 4 a POR 2014-2020), au ca termen-limită de depunere luna decembrie a anului 2018. Rămâne, de asemenea, de văzut în ce mod va fi asigurată cofinanțarea proiectelor europene, în condițiile în care bugetul pe anul în curs al Timișoarei se anunță a fi mai mic cu circa 33 de milioane de euro, după adoptarea modificărilor codului fiscal, care lasă mai puțini bani din impozitul pe venit comunităților locale.
De asemenea, municipalitatea s-a îndatorat deja, în martie 2014, cu 24 de milioane de euro, luați împrumut de la Banca Mondială și folosiți pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor europene din ciclul de finanțare 2007-2013. Împrumutul a fost contractat pentru 12 ani, cu o perioadă de grație de doi ani.
Chiar și așa, gradul de îndatorare al orașului de pe Bega rămâne unul destul de redus, astfel că, dacă va mai fi nevoie de bani pentru realizarea proiectelor pe care și le propune conducerea primăriei, există posibilitatea unui nou împrumut.