Timişoara sărbătorește Ziua Europei (galerie foto)

cros

Chiar dacă vremea nu a fost dintre cele mai favorabile, încă de la primele ore ale festivităţilor dedicate Zilei Europei, Piaţa Libertăţii din Timişoara a fost animată.

Manifestările de azi au început cu un ceremonial militar şi religios şi cu discursuri ale oficialităţilor, în prezenţa unui public eterogen, care a cuprins numeroşi şcolari, însoţiţi de dascăli.

Timişorenii au putut vizita standurile mai multor consulate ale unor ţări din spaţiul comunitar european, precum Franţa, Italia, Ungaria, Spania, Bulgaria, Suedia, Olanda, Germania, dar şi al Serbiei, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar o pată de culoare a constituit-o şi punctul de prezentare a Republicii Coreea, chiar dacă aceasta e foarte de parte de Europa, geografic vorbind.

Publicul s-a putut culturaliza cu ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, scopurile şi structurile proprii, la stadndul Europe Direct Timişoara.

De asemenea, au fost prezente, cu echipamente demonstrative sau doar cu broşuri şi reviste proprii, principalele structuri militare şi de ordine publică: Ministerul Apărării, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră.

Școala de caricatură Popa’s Academy a atras numeroşi cetăţeni dornici de un portret, printre aceştia numărându-se inclusiv primarul Nicolae Robu.

A fost prezent chiar maestrul Ştefan Popa Popa’s, dar şi alţi graficieni satirici consacraţi, precum Leonte Năstase sau Radu Cleţiu.

În special copiii au menţinut antrenul, în primele ore ale festivităţilor de azi, atât pe scenă, cu dansuri populare şi sportive şi cu recitaluri vocal-instrumentale, cât şi în mijlocul pieţei, unde au făcut demonstraţii sportive. Tot la orele prânzului, dar în Piaţa Sfântu Gheorghe, actorii Teatrului Merlin au susţinut o reprezentaţie.

De la ora 17, sub titulatura „Europa suntem noi”, publicul va putea admira o paradă a formaţiilor artistice, pe traseul Piaţa Libertății – Piaţa Victoriei şi retur, cu participarea Fanfarei Big Band, ansamblurilor Timișul şi Doina Timișului, împreună cu grupurile folclorice ale etniilor maghiare, germane, sârbe şi bulgare.

În continuare, pe scena din Piaţa Libertăţii vor evoluat, ansamblurile Timișul, Doina Timișului şi formaţiile etniilor din Banat.

Programul artistic se va încheia cu recitaluri pentru publicul tânăr, susţinute de Alexandra Mitroi, Voltaj și Kadebostany.

Data de 9 Mai, ca Zi a Europei, marchează ziua istorică în care a fost pronunțată, în 1950, declarația ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, care propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică, astfel încât să se înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile continentului.

Propunerea sa e socotită a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns